Så ska myndigheter lättare låna personal av varandra

Utredaren Thomas Bull tycker att personallån skulle kunna användas mer av myndigheter. Men för det behövs en tydligare struktur. Bland förslagen finns allt från en digital anslagstavla till tydligare vägledning.

I oktober 2021 tillsatte dåvarande civilminister Lena Micko (S) en bokstavsutredning för att underlätta för myndigheter att låna personal mellan sig. Frågan aktualiserades under pandemin då vissa möjliga lån uteblev efter oklarheter kring regelverket.

Nu har utredaren, justitierådet Thomas Bull, presenterat sina slutsatser. Han har kommit fram till att det egentligen inte finns några stora hinder för myndigheter att låna personal av varandra.

– Som vi har förstått det när vi har pratat med olika myndighetsföreträdare har det funnits en ganska stor osäkerhet. Det har i sin tur lett till att personallån tagit tid eller inte blivit av. Vi har kunnat visa att det går utmärkt att göra det. För alla de som tyckt det här har varit svårt eller knepigt så finns det nu ganska bra underlag för att snabbt och lätt ta sig igenom en sån här process, säger Bull till Altinget.

Däremot behövs det rutiner. I dag är lånen beroende av personliga kontakter mellan myndigheterna.

”Om personallån på sikt ska kunna bli etablerat arbetssätt i statsförvaltningen så kan det inte bara bygga på personliga kontakter och tillfälligheter. I stället behövs det en tydligare struktur.”, står det i utredningen.

Föreslår digital anslagstavla

Den tydliga strukturen föreslår Bull ska bestå av flera delar. Bland annat:

  • Myndigheterna bör förbereda sig genom att inventera både personalresurser och lämpliga myndigheter att samarbeta med.
  • De bör också teckna samarbetsöverenskommelser och ta fram rutiner och kontaktvägar för personallån.
  • Ge någon myndighet ansvar att vägleda och främja arbetet med personallån.
  • Ett gemensamt verktyg, till exempel en digital anslagstavla. Så att myndigheter som vill låna personal kan beskriva sitt behov och att myndigheter som har personal att låna ut kan se var den kan behövas.

Thomas Bulls förslag är att ansvaret för vägledningen, främjandet och den digitala anslagstavlan lämpligast skulle kunna hamna på Arbetsgivarverket.

– Arbetsgivarverket är ju delvis en medlemsorganisation för myndigheterna. Vi har fått bilden att myndigheterna vill att Arbetsgivarverket tar en tät roll och hjälper dem i de frågorna.

Besparing

Det fina i kråksången är att utredaren bedömer att kostnaden inte ökar för staten. Tvärtom kan det bli billigare genom att man utnyttjar den personal som redan finns i statsapparaten. Det minskar också behovet av rekryteringsprocesser.

– En liten myndighet kan ha svårt att rekrytera för kvalificerade saker. Då måste man gå ut på den privata marknaden i konkurrens med andra för att upphandla det. Det kan bli ganska dyrt, säger Bull och fortsätter:

– Kan man i stället säga till en stor myndighet, till exempel Försäkringskassan: Kan vi få låna en ekonomiperson för vi har ett besvärligt läge men vi behöver bara det ett halvår? Då kanske man kan göra det till helt vanliga personalkostnader och utnyttja att staten är stor har mycket resurser men inte alltid på rätt ställe.

En annan effekt skulle kunna bli att myndigheter som lånar ut personal blir en mer attraktiv arbetsgivare, tror Thomas Bull.

– Efter några år på en statlig myndighet kan det ju vara så att du kan det du gör ganska bra och att omväxling förnöjer. För en arbetstagare kan det innebära att man får möjlighet att testa lite olika arbetsplatser. Det kan också leda till att man tar med sig erfarenheter hem till den andra myndigheten. Vi ser framför oss att det finns fördelar för alla inblandade egentligen.

Positiv minister

Utredningen som initierades av Lena Micko (S), fick senare tilläggsdirektiv av Ida Karkiainen (S) och har nu landat på civilminister Erik Slottners (KD) bord. Han är positiv till frågan.

– Jag välkomnar att myndigheterna nu får bättre kunskap om hur de kan förbereda sig för personallån. Att myndigheter under regeringen samarbetar genom att låna ut personal skapar förutsättningar för en ökad effektivitet i statsförvaltningen och en bättre beredskap för att hantera krissituationer, säger han i ett pressmeddelande.

Lån redan i dag

Utredningen har också använt sig av en enkät där 179 myndigheter har svarat på hur deras in- och utlåning ser ut i dag. Mer än hälften av dessa har av någon anledning lånat ut eller in personal från en annan myndighet under åren 2015–2022. I normalfallet rör det sig om ett fåtal personer. Medan det i samband med migrationsvågen hösten 2015 och pandemin i vissa fall har förekommit att fler än 20 personer har lånats in.

De svarande myndigheter som lånat så många är Tillväxtverket, Socialstyrelsen, Länsstyrelsen i Gävleborg, Migrationsverket och Polismyndigheten.

Forrige artikel Socialutskottets nya ordförande: ”Beredd att lyssna” Socialutskottets nya ordförande: ”Beredd att lyssna” Næste artikel Myller av gamla ungdomsbossar i regeringen Myller av gamla ungdomsbossar i regeringen
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).