Socialutskottets nya ordförande: ”Beredd att lyssna”

Vid regeringsbildningen blev riksdagens socialutskott utan ordförande från en dag till en annan. Nu står det klart att Christian Carlsson (KD) utsetts till att efterträda sjukvårdsministern.

När Acko Ankarberg Johansson (KD) lämnade riksdagen för att bli sjukvårdsminister i Ulf Kristerssons (M) regering fanns utrymme för en ny kristdemokrat att kliva in i socialutskottet och ta över som ordförande.

I förra veckan meddelade Kristdemokraterna att det blir Christian Carlsson som får ta sig an uppdraget.

– Det är ett fantastiskt fint förtroende. Kristdemokraternas viktigaste fråga är just att den som är sjuk ska kunna få vård i tid och att äldre ska behandlas med respekt. Att nu få bidra till det arbetet är väldigt roligt och ska bli spännande, säger han till Altinget.

På tisdagen presenterade socialminister Jakob Forssmed tillsammans med Acko Ankarberg Johansson flera nyheter i den kommande budgeten. Det handlade bland annat om stöd till Bris stödlinje och en satsning för att motverka ensamhet bland äldre.

Som partiets skolpolitiska talesperson, med plats i utbildningsutskottet, har vård- och omsorgsfrågorna inte tidigare legat på Christian Carlssons bord. Men sedan han blev riksdagsledamot i början av 2021 har han varit suppleant i både social- och socialförsäkringsutskottet.

– Kristdemokraternas engagemang inom de sociala frågorna var en av anledningarna till att jag gick med i partiet. Insikten att ett starkt och tryggt samhälle byggs av starka och trygga familjer, men också att människor ska kunna lita på att vården finns där när man är sjuk och behöver den, säger han.

Från ungdomsförbundet till riksdagen

Innan Christian Carlsson blev riksdagsledamot var han politiskt sakkunnig inom utrikes- och försvarsfrågor på partiets riksdagskansli. Han har även varit aktiv i kommunpolitiken och är fortfarande distriktsordförande i Stockholms stad.

Mellan 2016–2018 var han ordförande för ungdomsförbundet KDU. Då tyckte han bland annat att partiet borde kunna samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. Men Ebba Busch höll inte med.

I dag ingår partierna i ett regeringssamarbete. Ett av förslagen i den gemensamma överenskommelse som partierna kommit överens om handlar om att begränsa rätten till offentligt finansierad tolk för personer med uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap.

Förslaget har blivit hårt kritiserat. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) hänvisar till en kommande utredning men har själv uppgett att hon tror att det kan bli svårt att begränsa rätten till tolk av hänsyn till patientsäkerheten och befintliga lagar. 

Men det är bra att frågan om det kostnadsfria tolkstödet ses över, tycker Christian Carlsson.

– Vi behöver stärka drivkrafterna för integration och för att människor som har bott här länge ska lära sig svenska. Sen finns det olika perspektiv och det är självklart att det inom sjukvården också är oerhört viktigt att patientsäkerheten finns representerad i den utredningen, säger han.

Vilka exakta lösningar som är de bäst avvägda inom sjukvården får utredningen utvisa, menar Carlsson som pekar på att förslaget i överenskommelsen avser hela myndighetssverige.

Räknar med tips

Christian Carlsson lämnar i och med sitt nya uppdrag rollen som skolpolitisk talesperson men bär samtidigt med sig en fråga från arbetet i utbildningsutskottet. 

– Det är väldigt många unga människor som mår dåligt i dag. Jag ser fram emot att inom ramen för mitt nya uppdrag kunna fortsätta arbeta med att förbättra elevhälsan.

Bland Tidöavtalets förslag finns bland annat en bred elevhälsoreform och införandet av en så kallad elevhälsogaranti. Partierna vill även se över huvudmannaskapet för elevhälsan.

Utskottets nya ordförande ser även fram emot att prioritera frågan om vad han benämner ”århundradets sjukvårdsreform” där en utredning ska undersöka möjligheterna till ett delvis eller helt statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården.

Hur långt Kristdemokraterna och de övriga partierna i regeringsunderlaget kommer hinna dra frågan de kommande fyra åren är dock oklart.

– Nu tar vi viktiga kliv mot en mer jämlik vård och ett nationellt ledarskap för sjukvården. Det arbetet hade behövts sättas igång tidigare men vi gör det nu och förhoppningsvis kan vi få flera viktiga reformer på plats redan den här mandatperioden, säger Christian Carlsson. 

Är det en fördel för dig som ordförande med en kristdemokrat som sjukvårdsminister?

– Min roll oavsett regering är att vara utskottets företrädare mot regeringen och då framföra utskottets synpunkter. Men jag ser fram emot ett gott samarbete med Acko, som jag känner sedan innan, och tror att vi tillsammans har goda förutsättningar att få mycket bra på plats.

Har du fått några tips din föregångare? 

– Jag räknar med att få alla bra tips och kommer självklart försöka lära så mycket jag bara kan av henne, men också av mina medarbetare på utskottskansliet.

Forrige artikel Finansministern vill värna ramverket – det är lättare sagt än gjort Finansministern vill värna ramverket – det är lättare sagt än gjort Næste artikel Så ska myndigheter lättare låna personal av varandra Så ska myndigheter lättare låna personal av varandra
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).