SD:s prioriteringar: Gränsstängsel och mindre makt åt EU

EU-pengar till gränsstängsel – men stopp för slöseri på annat. Det är några av Sverigedemokraternas prioriteringar under det sista mandatåret i Europaparlamentet. Att motverka att mer makt flyttas över till EU är centralt.  

Sverigedemokraterna fick tre mandat i EU-valet 2019 men sedan Peter Lundgren i mars 2022 lämnade partiet och blev politisk vilde i parlamentet är antalet SD-parlamentariker i dag två.

Charlie Weimers, som nu är inne på den här mandatperiodens femte och sista år, har sina prioriteter det kommande året klart för sig:

– Fortsätta motarbeta maktöverföringen både i form av stora förslag som migrationspakten, förslag på att avskaffa nationella veton eller allmänt dagligt utökande av pålagorna och regleringsbördan för svenska företag och arbetare, säger han.

Sverigedemokraten vill även fortsätta driva på för att realisera ”en ny och mer effektiv svensk EU-strategi”.

– En sådan behövs inte minst inför förhandlingarna om nästa långtidsbudget och de nya EU-skatterna. Annars riskerar Sverige lida ännu ett svidande nederlag i budgetförhandlingarna, säger Charlie Weimers.

”Stoppa slöseriet”

Charlie Weimers har under sin mandatperiod anklagat EU-kommissionen för att låta EU-pengar finansiera organisationer med koppling till islamism. Det sista året tänker han fortsätta jobba med att genomföra skärpningar av EU:s bidragsregler i syfte att stoppa detta. 

SD-duons andra ledamot, Johan Nissinen, kom in i parlamentet först i september 2022 när Jessika Stegrud valdes in i riksdagen. Även han är kritisk till hur EU-pengar i dag används – både i medlemsländerna och av EU-kommissionen. Att ”stoppa slöseriet” är en prioritet för honom det kommande året.

– EU har blivit slöseriets högborg, där pengar försvinner ner i allt för många svarta hål. EU behöver helt enkelt återgå till sina kärnuppgifter och vårda skattpengarna betydligt bättre. Det anser jag är helt nödvändigt för att unionen inte ska cementeras som en bidragsunion, säger han.

EU-pengar till stängsel

Däremot vill Charlie Weimers att EU:s plånbok ska öppnas för att bygga stängsel längst EU:s yttre gränser.

– Att häva kommissionens moratorium för att möjliggöra finansiering av fysiska gränsbarriärer genom EU:s budget är en av de prioriterade frågorna, säger han och ser ett ökat stöd för den här frågan allt längre in i mitten av den politiska skalan i parlamentet.

Att arbeta för att säkra en majoritet i den här frågan blir en uppgift för den nya migrationspolitiska arbetsgruppen som Sverigedemokraterna tagit initiativ till, och som samlar de två partigrupperna på ytterhögerkanten; ECR som Sverigedemokraterna tillhör samt ID där bland andra franska Nationell samling och tyska Alternativ för Tyskland sitter.{{toplink}}

Främja snus och motverka klimatpolitik

Johan Nissinen vill under det kommande året även slå ett slag för snuset. Snus är sedan 1992 förbjudet i EU men när Sverige blev medlem i EU fick landet ett undantag under förutsättning att man inte exporterar snus till andra EU-länder. Som ersättare i ett nyskapat hälsoutskott kommer Johan Nissinen att arbeta för främjandet av snus och nikotinpåsar.

– Det är den snabbaste vägen att gå för att skademinimera och minska antalet cancerfall. Tack vare snus och på senare tid nikotinpåsar har Sverige fört en framgångsrik kamp mot cigaretter. Att främja snus och nikotinpåsar är därför ett steg som EU borde välja för att skademinimera, säger han.

SD-ledamoten är vidare kritiskt till de steg som EU nu tar inom det klimatpolitiska området med mer ambitiösa mål och striktare regler. Att hindra vad han kallar ”skadlig och ineffektiv klimatpolitik som slår mot vårt välstånd” är något han lyfter som en prioriterad fråga.

Även säkerhet hamnar på Johan Nissinens lista över viktiga frågor det sista året, där han ser ökat våld i delar av Europa.

– Framförallt unga kvinnor och HBTQ-personer känner en större otrygghet. EU-parlamentet borde arbeta brett över partigränserna för att göra allt som går för att öka tryggheten. Det är en ödesfråga. Är man inte trygg så är man inte fri, säger han.

Fotnot: Informationen bygger på skriftliga svar från ledamöterna om deras prioriteringar under det sista året av deras pågående mandat.

Forrige artikel Efter internationell kritik – nu ska ett lobbyistregister utredas Efter internationell kritik – nu ska ett lobbyistregister utredas Næste artikel Flera förändringar på Regeringskansliet – SD värvar två nya medarbetare Flera förändringar på Regeringskansliet – SD värvar två nya medarbetare
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).