Statens tjänstemän allt sjukare

SJUKFRÅNVARO. Sjukfrånvaron bland statens anställda har ökat under de senaste fem åren. Kvinnornas sjukfrånvaro ökar snabbare och är nu mer än dubbelt så hög som männens, enligt en rapport från Statskontoret.

Äldre statsanställda är sjukare än yngre. Och kvinnorna är sjukare än männen. Skillnaden mellan mäns och kvinnors sjukfrånvaro har inte varit så stor under de senaste fem åren som den var år 2015, enligt rapporten. Under år 2015 var kvinnornas sjukfrånvaro 5,3 procent av tillgänglig arbetstid och männens 2,5 procent.

Den totala sjukfrånvaron för anställda inom staten har successivt ökat år för år sedan år 2011, enligt Statskontorets statistiksammanställning. Från 2,9 år 2011 till 3,9 procent år 2015.

Försvarsmyndigheterna friskast 

Friskast är de statliga tjänstemännen som är anställda på de olika försvarsmyndigheterna, 2,3 procent år 2015. Uppdelat på kön har dock de olika utbildningsmyndigheterna (här ingår lärosätena) de lägsta siffrorna, 3,8 procent för kvinnorna och 1,5 procent för männen.

Tre stora myndigheter med höga siffror

Sjukast är de anställda på myndigheterna inom gruppen "social skydd inklusive hälso- och sjukvård" (6,3 procent). I gruppen ingår de rena vårdmyndigheterna, men också de stora myndigheterna Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket. Alla tre har stora skillnader i sjukfrånvarotalen för sina kvinnliga respektive manliga anställda under år 2015:

  • Arbetsförmedlingen hade 6,8 procents sjukfrånvaro, kvinnor 8,0 procent och män 4,5
  • Försäkringskassan hade 6,2 procents sjukfrånvaro, kvinnor 7,1 procent och män 3,3
  • Migrationsverket hade 5,3 procents sjukfrånvaro, kvinnor 6,3 procent och män 3,6

I Statskontorets regeringsuppdrag ingick endast att sammanställa statistiken, inte att söka förklaringar bakom siffrorna. I oktober ska Statskontoret återkomma med en analys av hur statens myndigheter arbetar med att förebygga sjukfrånvaron bland sina anställda.

Forrige artikel OECD: Integration av lågutbildade stor utmaning för Sverige OECD: Integration av lågutbildade stor utmaning för Sverige Næste artikel Falsk Facebook-profil kan ge fängelse Falsk Facebook-profil kan ge fängelse
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).