Svenonius (M): SD:s EU-politik är som bidragsturism

REPLIK. Att begära medlemskap utan att behöva betala medlemsavgift är i det närmaste bidragsturism, skriver Irene Svenonius (M) om SD:s EU-politik. Hon vill att EU fokuserar på frihandel, säkerhets- och klimatarbete.

Irene Svenonius (M)
Gruppledare i Region Stockholm

 

Sverigedemokraterna liksom Vänsterpartiet har i sin nyvunna vurm för EU inte riktigt kommit fram till vilken fot man ska stå på. Eftersom svenska folket är bland de mest EU-positiva var det valtaktiskt nödvändigt att göra en förflyttning för att inte skrämma bort väljare. Synsättet och retoriken vittnar dock om ett fortsatt komplicerat förhållande till EU.

Moderat politik

Det är sant att Sverige är en nettobetalare till EU:s budget. Det är också sant att Stockholm –som vanligt – drar det största lasset av dessa inbetalningar. Att EU bör göra färre saker har varit moderat politik under lång tid. Bidragspolitiken behöver stramas åt, jordbrukspolitiken ses över och onödig byråkrati skalas bort.

I vanlig ordning

Gabriel Kroon (SD) och Peter Wallmark (SD) vill inte acceptera att många beslut på nationell och lokal nivå styrs från EU. Man säger sig vilja ”återta” beslutsmakt till Sverige men i samma andetag vill man ha ett EU med fokus på frihandel och internationellt samarbete.

Samtidigt ska man investera miljarderna vi betalar i EU-avgift i offentlig sektor i Sverige. Sverigedemokraterna vill i vanlig ordning alltså både ha kakan och äta den.

Att ha synpunkter på slöseri och överförmynderi är en sak. Men att begära medlemskap utan att behöva betala medlemsavgift är i det närmaste bidragsturism. Att sedan vara medlem betyder också att man tvingas acceptera en del regler som man själv inte är överdrivet förtjust i. Precis som Region Stockholm drabbas av skadlig politik från regeringen.

Frihandel förutsätter öppenhet

Den lilla kärna av EU-entusiasm som SD tycks kunna uppbåda handlar om frihandel. Det är i sak bra då det är en viktig del av EU-samarbetet och avgörande för Sveriges välstånd då hälften av vårt BNP baseras på handel.

Frihandel förutsätter dock öppenhet, fri rörlighet och gemensamma regelverk. Att ett grenuttag är säker och fungerar i såväl Stockholm som Madrid underlättar givetvis handel mellan länder. Att EU bidrar till gemensamma standarder och regler minskar byråkrati och handelshinder. Precis som vår tullunion, fria rörlighet och gemensamma handelspolitik också gör det. Att svenska företag direkt kan anpassa och exportera till den inre marknaden i EU sparar både tid och pengar.

Stort ansvar

En hel del av regelverket styr vi dessutom själva. Att regeringen och myndigheter i Sverige överimplementerar EU-lagstiftningen är problematiskt och gynnar varken Sverige eller svensk konkurrenskraft.

Här ligger ett stort ansvar på svenska beslutsfattare i Sverige. Det förtar dock inte betydelsen och behovet av att Sverige är väl representerat i Bryssel och kan driva på för en moderat svensk linje.

Billig symbolpolitik

Många partier uppehåller sig vid billig symbolpolitik. Men det är inte sådant som skapar fler företag, arbeten och mer välstånd i Sverige. Vi behöver tvärtom fokusera på att minska bidragen, byråkratin och symbolpolitiken. Och istället fokusera på den hårda kärnan i EU. Ökad frihandel, säkerhets- och klimatarbete. Till denna linje välkomnar vi alla partier att ansluta sig.

Forrige artikel "Aktivism bland tjänstemän hotar förtroendet för staten" Næste artikel M i Lidingö: M i Lidingö: "Kommuner som missköts får bidrag"
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).