Tyskt lokalval ger grön vind i seglen

UTBLICK. I Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen gick väljarna till valurnorna i kommunalval denna vecka. Valens stora vinnare blev De gröna, som rycker fram i delstat efter delstat. Nästa år är det val till den tyska Förbundsdagen och mycket talar för att De gröna får en nyckelroll i regeringsbildningen.

Tyskland har val till tre olika nivåer av politiska församlingar: Riksdagen (Förbundsdagen), delstatsparlamenten och kommunerna. Normalt sett ger inte en delstats olika kommunalval några större rubriker. Men nu, med ett år kvar till valet till förbundsdagsvalet, har fokus riktats mot delstaten Nordrhein-Westfalen.

Flest röster (34,3 procent i genomsnitt i de olika kommunerna) fick Kristdemokraterna (CDU). Även om det är en tillbakagång för partiet jämfört med de senaste kommunalvalen år 2014 så ses det som en framgång för partiet eftersom huvudkonkurrenten Socialdemokraterna (SPD) tappade ännu mer. Det är också en seger för delstatens regeringschef Armin Laschet, som är en av kandidaterna till att ta över som ny CDU-ledare och nämns som möjlig efterträdare till Angela Merkel som förbundskansler.

Grön framgång

Men den stora vinnaren i kommunalvalen är partiet De gröna. Med 20,0 procent av rösterna i genomsnitt ökade med partiet med över åtta procentenheter och resultatet befäster bilden av att partiet är på stark frammarsch. Detta trots att vissa bedömare menat att de skulle drabbas negativt av att fokus varit mer på regeringsduglighet än på miljö och klimat under coronapandemin.

Partiet blev också klart störst (34 procent) bland unga väljare 16-24 år i delstaten.

Riksdagsval om ett år

Senast i oktober år 2021 går valet till Förbundsdagen av stapeln. Det återstår att se om De gröna lyckas hålla i sitt momentum. Men alla opinionsmätningar och valresultat de senaste åren tyder på det.

I de senaste opinionsmätningarna inför valet får partiet 17-19 procent vilket är högre än stödet för SPD. Med det rådande opinionsläget framstår en koalition mellan CDU och De gröna därför som det mest troliga regeringsalternativet. Det är också den kombinationen som regerar i grannlandet Österrike sedan januari i år.

Valframgångar

Även de senaste valen på delstatsnivå pekar på att De gröna är på frammarsch. I Hamburgs delstatsval i februari i år blev partiet näst störst med 24,2 procent (+11,9) av rösterna och regerar i delstaten tillsammans med SPD.

Under år 2019 hölls delstatsval i tre delstater i det forna Östtyskland där De gröna traditionellt är svaga. Ändå gick partiet framåt i två av dessa och fick för första gången mer än 10 procent av rösterna i Brandenburg. Även delstatsvalet i Bremen blev en framgång där partiet fick 17,4 procent av rösterna.

I valet till Europaparlamentet 2019 fördubblades De Grönas mandat och partiet blev näst störst med 20,5 procent av rösterna.

Med i delstatsregeringar

För närvarande är partiet med och styr 11 av 16 delstater och partiet har också regeringschefen i delstaten Baden-Württemberg.

Nästa datum att hålla koll på för en fingervisning om stödet för De gröna är den 14 mars. Då hålls delstatsval i just Baden-Württemberg där De gröna i det senaste valet fick över 30 procent och i Rheinland-Pfalz där partiet bara fick 5,3 procent senast, men där mätningar visar på ett stöd närmare 20 procent den här gången. Samtidigt hålls också kommunalval i Hessen.

Forrige artikel Klimat och migration i fokus för EU-kommissionen Klimat och migration i fokus för EU-kommissionen Næste artikel Ljusare prognos för statens finanser – men fortfarande 200 miljarder minus Ljusare prognos för statens finanser – men fortfarande 200 miljarder minus
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).