SD: ”Allvarligt oavsett vem som ligger bakom attacken”

Sverigedemokraterna har uppgett att de utsetts för en hackerattack av främmande makt. Uppgifter de skulle fått från MSB, men det råder delade meningar om vad myndigheten egentligen sagt till partiet.

Sverigedemokraterna meddelade tidigare i veckan att partiet, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), blivit utsatt för en hackerattack av främmande makt. Men enligt MSB har myndigheten inte gjort ett sådant konstaterande.

– Det ingår inte i vårt uppdrag. Hot från främmande makt jobbar andra myndigheter med, skriver Anna Wennerström, pressansvarig på myndigheten, i ett mejl.

Till DN säger Anna Wennerström att hon inte kan kommentera exakt hur konversationen mellan SD och MSB sett ut med att det måste röra sig om ett missförstånd från någon av sidorna. Myndigheten brukar kontakta organisationer när de får kännedom om sårbarheter i it-system.

Altinget har tagit del av de uppgifter myndigheten har om ärendet.

Hur det skulle kunnat gå till

Kontakten har enligt Sverigedemokraterna till övervägande del skett över telefon och inte mejl.

Av uppgifterna från MSB, varav mycket inte får lämnas ut till följd av sekretess, framgår att myndigheten hörde av sig till partiet i mitten av augusti: ”för att omgående få kontakt med er i ett it-säkerhetsärende”.

Lena-Karin Lifvenhjelm, partiets ekonomichef, ringde upp myndigheten som enligt MSB:s uppgifter ska ha förklarat hur ett angrepp skulle kunnat ha gått till, att det kan ha skett för relativt lång tid sedan och att aktörer kan vara statsunderstödda.

Myndigheten ska också ha påpekat allvarlighetsgraden i fallet. Ytterligare en tjänsteman i partiet ska sedan haft kontakt med MSB.

Vill inte hamna i ordkrig

Enligt Sverigedemokraterna ska de tjänstemän som pratat med myndigheten dela bilden av samtalen. Partiet valde sedan att agera på de uppgifter de fick där och då, uppger partiets presschef till Altinget.

– I ljuset av reaktionen från myndigheten, så tyder dock mycket på att det skett någon form av misskommunikation mellan MSB och partiet, säger Oskar Cavalli-Björkman.

Han fortsätter.

– Med detta sagt är vi naturligtvis inte intresserade av att hamna i någon form av ordkrig med MSB.

– Oavsett vem som ligger bakom attackerna så förringar det inte det faktum att vi blivit utsatta för omfattande attacker, mitt under en valrörelse. Det är såklart mycket allvarligt.

Forrige artikel Klimatanpassningsbud från S: Ingen garanti att MSB:s halva miljard blir kvar Klimatanpassningsbud från S: Ingen garanti att MSB:s halva miljard blir kvar Næste artikel Hultqvist: Glutenintolerans en fråga för Försvarsmakten Hultqvist: Glutenintolerans en fråga för Försvarsmakten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.