Dokument visar: Samordningskansliernas tunga roll i Regeringskansliet

Tidöpartiernas samordningskanslier får en viktig roll den kommande mandatperioden. Alla politiska ärenden ska samordnas och det är också samordningen som ska godkänna förslagen innan de hamnar på regeringens bord.

Ett stort genomslag för den egna migrations- och rättspolitiken, presidieposter i riksdagens utskott och tjänstemän i Regeringskansliet. Det var några av skälen till att Sverigedemokraterna, Sveriges andra största parti, släppte fram en M-KD-L-regering.

Nu kan Altinget avslöja formerna för den samordning som ska ske mellan de fyra samarbetspartierna. I ett dokument från statsrådsberedningen som Altinget tagit del av framgår det att samordningskanslierna får avgörande inflytande över hela beslutsprocessen:

”Alla ärenden som politiskt binder regeringen ska samordnas, oavsett vilken formell status ärendet har”. Det står vidare att ”samordningen alltid ska ha godkänt det slutliga förslaget till regeringsbeslut”.

Sverigedemokraterna deltar vid möten där Tidöavtalets innehåll behandlas, men det är upp till samordningskanslierna att gemensamt avgöra vilka frågor som omfattas av avtalet och den information som då ska delas med partiet.

Samordningen ska inte rundas

Dokumentet tydliggör att nästan alla beslut behöver passera partiernas samordningskanslier. Det är ”först när sakhandläggaren eller statssekreteraren på ett samordningskansli givit klartecken” som ett ärende hamnar på ärendeförteckningen inför regeringens sammanträden.

Dokumentet sätter också tydligt stopp för olika sätt att kringgå samordningen:

  • Överenskommelse mellan departement ersätter inte samordningen i statsrådsberedningen
  • Förankringen i riksdagen ersätter aldrig den samordning av regeringens politik som ska ske vid SB SAM. Besked från SB SAM kan alltså inte ”överprövas” med hänvisning till förankring med regerings- eller samarbetspartiernas ledamöter i riksdagen eller oppositionen
  • Att en fråga dragits vid allmän beredning eller vid regeringslunch innebär inte att den inte måste gå genom samordningen

Frågorna som omfattas

I frågor som rör Tidöavtalet och budgeten ska alla de fyra partierna, M, KD, L och SD, ha ”fullt och lika inflytande”. Vid osäkerhet om en fråga kan anses ingå i Tidöavtalet är det samordningskanslierna som avgör.

Men på ett område tydliggörs hur långt Tidöarmen sträcker sig redan i dokumentet. Det är vilka EU-frågor som ska samordnas med SD och det är en rätt lång lista.

SD ska även få insyn i alla EU-ärenden innan de skickas till riksdagen, enligt dokumentet.

{{toplink}}

Insyn

Av Tidöavtalet framgår det att regeringspartierna åtar sig att löpande hålla Sverigedemokraterna underrättat i större politiska frågor. Enligt dokumentet som Altinget tagit del av ska statssekreterarna vid de olika departementen ansvara för att löpande hålla ”regeringspartiernas samt SD:s ledamöter i riksdagens utskott informerade om regeringens arbete”.

Samordningen beskrivs också fungera som en viktig kontrollstation i förankringsarbetet gentemot oppositionen: ”Förhandlingsmandat och underlag som ska kommuniceras med oppositionen ska alltid beredas med samordningen först.”

Dessutom ska samordningen ”hållas informerad om departementens planering och prioriteringar och bör ofta i ett tidigt skede få insyn i arbetet med större propositioner och andra viktiga politiska ärenden”.

Nyckelpersonerna

De tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna har var sitt samordningskansli. Tillsammans sitter de på statsrådsberedningens avdelning för samordning (SB SAM).

På SD:s kansli ska, enligt DN, nio personer arbeta. Chef är Gustav Gellerbrant, partiets policychef som tidigare varit sakkunnig hos Beatrice Ask (M) men lämnade M för SD inför valet 2018. Gellerbrant är partiets chefssamordnare och ska regelbundet träffa regeringspartierna för de så kallade samordningsmötena.

Moderaternas statssekreterare, Per Swenson Claréus, är administrativ kontaktperson för samordningen. Från Kristdemokraterna och Liberalerna deltar Tobias Karlström (KD), tidigare kommunalråd i Täby och stabschef hos Ebba Busch, och Johan Britz (L) som senast kommer från Svenskt näringsliv. Båda är statssekreterare och leder sina respektive partiers samordningskanslier på statsrådsberedningen. Vid behov ska även budgetstatssekreteraren, Moderaternas Jesper Ahlgren, delta.

,

Forrige artikel Skolinspektionen: Skolor gör för lite för högpresterande elever Skolinspektionen: Skolor gör för lite för högpresterande elever Næste artikel Sträv ton när FOI kommenterar Försvarsmaktens råd Sträv ton när FOI kommenterar Försvarsmaktens råd
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.