EU-val i skolor ska öka ungas intresse för Europafrågor

För att få fler unga att intressera sig för EU-frågor anordnas för tredje gången i rad EU-val i svenska högstadie- och gymnasieskolor. Erfarenheter visar att skolvalen ökar de ungas intresse och kunskap om politik.

Den 9 juni i år är det val till Europaparlamentet. För att öka engagemanget för valet och EU-frågor bland unga anordnas för tredje gången i rad EU-val även i högstadie- och gymnasieskolor över hela landet.

Valen anordnas av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) på uppdrag av regeringen och genomförs från slutet av april till början av maj.

–  Det är viktigt att vi lyfter och diskuterar ungas möjligheter att delta i alla demokratiska processer, från lokal nivå upp till EU-nivå. Beslut som tas i EU påverkar allas vardag i Sverige och det är viktigt att fler unga intresserar sig för Europas framtid, sade Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF, i ett pressmeddelande i samband med ansökan till skolvalet i veckan öppnades upp.

Enligt MUCF visar utvärderingar av tidigare skolval att elever som deltagit i valen tycker att de lärt sig mer om hur det går till att rösta men också att de fått bättre kunskap om politik och demokrati samt att de blivit mer intresserade av politik.

Nio av tio lärare anser att skolvalet gjort skillnad för ungas förståelse för demokrati och politik.

Ojämna villkor

Skolvalen är öppna för alla högstadie- och gymnasieskolor i Sverige, men tidigare erfarenheter visar att val arrangeras mer sällan i skolor med anpassad skolgång eller i gymnasieskolor med yrkesprogram. 

Friskolor arrangerar dessutom skolval i betydligt lägre grad än kommunala skolor.

Det här skapar ojämlika villkor för unga enligt MUCF.

– Vi hoppas att alla skolor ger unga chansen att delta i skolval. Unga har rätt att få lära sig om det politiska systemet, demokratifrågor och hur de själva kan påverka. Beslut som tas i EU-parlamentet har stor påverkan även på ungas vardag i Sverige och deras framtid, säger Lena Nyberg.  

Forrige artikel Avgående generaldirektör självkritisk: Skulle lyssnat in regeringen Avgående generaldirektör självkritisk: Skulle lyssnat in regeringen Næste artikel Skolor ska kunna dela information med varandra i brottsförebyggande syfte Skolor ska kunna dela information med varandra i brottsförebyggande syfte
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.