Grafik: 18 kommuner får nya friskolor – de startar flest

Till hösten får 18 kommuner nya skolor. Totalt godkänner Skolinspektionen 119 ansökningar om att starta eller utöka en skola, och bakom hälften av de godkända ansökningarna står tre skolkoncerner. 

Skolinspektionen har fattat beslut om ansökningar avseende att starta eller utöka skolverksamhet läsåret 2023/2024. Av de 206 ansökningar som kom in under 2022 har Skolinspektionen beviljat 119 stycken. Av dessa är tre fjärdedelar utökningar och en fjärdedel nyetableringar. 

Tre koncerner bakom

Åtta av tio ansökningar har inkommit från sökande med koncerntillhörighet, och bakom de godkända ansökningarna står totalt 21 olika koncerner. Academedia, Watma Group och Cedergrenska står bakom nästan hälften av de godkända ansökningarna.

Tittar man på de godkända ansökningarna för att starta ny skola (29 stycken), så har 86 procent inkommit från sökande med koncerntillhörighet. För ansökningar om utökningar är respektive siffra 80 procent.

Här öppnar de nya friskolorna

18 kommuner får nya friskolor. Flest ansökningar om att starta ny skola görs i storstadsområden och i södra och mellersta Sverige. Av totalt 29 godkända ansökningar, öppnar elva av dessa i Stockholm, Göteborg, eller Malmö. Av dessa är sju grundskolor och fyra gymnasieskolor. 

87 ansökningar får avslag

Samtidigt som majoriteten av de inkomna ansökningarna godkänns, är det också en stor del som får avslag. Den vanligaste anledningen är enligt Skolinspektionen bristande elevunderlag. 

En del av myndighetens prövning tittar på om det finns ett tillräckligt stort intresse från elever i rätt målgrupp för den planerade utbildningen. Bedöms elevunderlaget otillräckligt anses sökanden inte ha ekonomiska förutsättningar att bedriva utbildningen. 44 ansökningar fick avslag till följd av detta.

Forrige artikel Skärpta direktiv till Folkbildningsrådet – ministern utesluter inte fler åtgärder Skärpta direktiv till Folkbildningsrådet – ministern utesluter inte fler åtgärder Næste artikel Myndighet ska utreda akademisk frihet: ”Används ganska brett” Myndighet ska utreda akademisk frihet: ”Används ganska brett”
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.