Han ska leda regeringens produktivitetskommission

Under ledning av tidigare riksgäldsdirektör Hans Lindblad ska en produktivitetskommission lämna förslag för att stärka svensk ekonomi. Kommissionen ska även titta på hur produktiviteten i offentlig sektor kan öka.

Redan i regeringsförklaringen i höstas aviserade Ulf Kristersson att han avsåg att inrätta en produktivitetskommission med uppgift att analysera den svenska ekonomins konkurrenskraft.

Den senaste genomfördes för lite mer än trettio år sedan för att stärka svensk produktivitet och leddes då av Klas Eklund (SOU 1991:82).

– I grund och botten handlar det om att göra saker på ett bättre sätt och få ut mer av varje insatt krona, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.

Denna gång blir det tidigare riksgäldsdirektör Hans Lindblad som ska leda kommissionen. Han ledde senast utredningen om finansiering av näringslivets gröna omställning (N 2022:B), och var i många år också ordförande för Expertgruppen för studier offentlig ekonomi (ESO).

Hans Lindblad är ödmjuk inför sitt nya uppdrag och understryker vikten av att hitta förslag som ökar produktivitet.

– Det är såna förslag som utvecklar samhällen och utvecklar välståndet inte bara för några, utan för alla. Det gör oss både som nation och individer rikare, säger han på pressträffen. 

Kommissionen är inte heller begränsad till att enbart titta på näringslivets tillväxt.

– Även inom den offentliga sektorn kommer det att behövas produktivitetsökningar, att man använder skattebetalarnas pengar på allra bästa sätt och får ut så mycket som möjligt av varje skattekrona, säger finansministern.

Förslag om ett år

Efter Alliansframgången 2006 arbetade Hans Lindblad som statssekreterare med ansvar för budgetfrågor hos dåvarande finansminister Anders Borg.

Nu ska han alltså lämna förslag för hur svensk produktivitet ska kunna stärkas framöver, med en delrapport i maj nästa år.

– Det är min ambition att komma med en del förslag redan då, säger Lindblad. 

Slutredovisningen sker sedan i oktober 2025.

Finansministern beskriver hur kommissionen får ett fritt mandat med möjlighet att lämna förslag som exempelvis påverkar statens inkomster och utgifter, men också organisation och styrning.

Bland de områden som kommissionen ska studera finns bland annat arbets- och bostadsmarknaden, konkurrens, utbildning och teknisk utveckling.

Vilka ledamöter som ska ingå i produktivitetskommissionen är ännu inte klart.

Beslutskedja: Utredning: Högre produktivitetstillväxt, Dir. 2023:58

24/4
2023
24/4
2023
9/5
2023
11/5
2023
29/4
2024
29/4
2024
30/4
2024
1/5
2024
22/5
2024

Forrige artikel Rekordfå vill starta skola – de har ansökt Rekordfå vill starta skola – de har ansökt Næste artikel Forskare: Segregation ett större problem än lärarbristen Forskare: Segregation ett större problem än lärarbristen
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.