I dag kommer gd:n till utskottet – det vill ledamöterna ha svar på

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson är i dag kallad till utbildningsutskottets möte för att redogöra turerna kring Pisa-provet. Liberalerna och Moderaterna har ett gäng frågor som de nu vill ha svar på.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson är i dag kallad till utbildningsutskottets möte. Anledningen är Riksrevisionens granskning av Pisa-provet 2018, där det riktades kritik mot Skolverkets hantering av provet och exkluderingsgraden av elever som inte skrev provet.

– Vi har hört regeringen och Riksrevisionen version om det här. Jag vill veta hur Skolverket ser på Riksrevisionens granskning, säger Roger Haddad (L), förste vice ordförande i utskottet, till Altinget.

Det här blir första gången utskottet har en dialog med Skolverket sedan granskningen kom. Efter det mötet vill Roger Haddad göra en bedömning om det här räcker eller om de kommer kräva åtgärder.

– Regeringens hantering av den här frågan har skadat förtroendet för hur de hanterar skolpolitiken, säger han.

Ord står mot ord

Moderaternas Kristina Axén Olin, andre vice ordförande i utskottet, har flera frågor som hon vill ställa till Peter Fredriksson under mötet.

– Det ena är att det står ord mot ord, mellan vad Ekström säger att hon har fått veta och vad Fredriksson säger att han informerat henne om. Det är viktigt för mig att vi klargör vem av dom som inte talar sanning, säger hon till Altinget.

– Sen är det andra hur Peter Fredriksson reagerar på Riksrevisionen granskning. Skolverket hävdade hela tiden att det gått rätt till.

Nya uppdraget till Skolverket

Axén Olin tycker att det viktigaste är att alla får samma bild om vad som hänt och hur det kunde gå så fel. Men hon har också bett generaldirektören att berätta om det nya uppdraget som Skolverket fått av regeringen. Det gäller vilka åtgärder och förändringar Skolverket ska göra inför nästa Pisa-prov.

– Det som är viktigt med Pisa är att eftersom vi inte har några egna mätningar, så är Pisa den stora undersökningen där vi kan mäta kunskapsutvecklingen i svensk skola.

Flytta ansvaret

Roger Haddad tycker att det borde övervägas om genomförandet Pisa-undersökningen ska flyttas tillbaka till ett lärosäte. Innan 2018 var det Mittuniversitetet som hade ansvaret. De genomförde Pisa-provet annorlunda och hade inte lika höga exkluderingar av elever, som Altinget tidigare rapporterade om.

Han får medhåll från Kristina Axén Olin. Men hon tror att det kan vara för sent att flytta det ansvaret nu.

– Helt klart verkar det funkat bättre tidigare när det låg på ett lärosäte. Jag kan tycka att det finns mycket som talar för att det var väldigt dumt att flytta det till Skolverket. Problemet tror jag att det är för sent att flytta det inför nästa prov.

Forrige artikel Mer makt till rektorerna i nya planen för trygghet och studiero Mer makt till rektorerna i nya planen för trygghet och studiero Næste artikel Göteborgspolitiker stoppar bidrag till Ibn Rushd Göteborgspolitiker stoppar bidrag till Ibn Rushd
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.