Utskottet fäller förslaget om ny nationell kunskapsmätning

Delar av utbildningsutskottet kämpar för att få till nationella kunskapsmätningar som ska gå att jämföra över tid. Men flera partier röstar nej då de menar att ett nytt prov bara skulle belasta lärarna ännu mer.

Centerpartiets Fredrik Christensson lade nyligen ett utskottsinitiativ i utbildningsutskottet efter att senaste PISA-resultaten diskuterats. Förslaget är att införa en ny typ av nationell kunskapsmätning för att löpande följa kunskapsutvecklingen i skolan.

I vilken årskurs och vad provet ska fokusera på har inte partiet preciserat än. Men det är inte ett nytt nationellt prov som alla elever ska skriva.

– Då gör man ett urval av de som ska skriva provet för den nationella kunskapsmätningen, säger Christensson till Altinget.

Ingen egen jämförelse

I dag har Sverige bara PISA-mätningarna att tillgå när det kommer till att jämföra utveckling över tid. Nationella proven är konstruerade så att olika års provresultat inte går att jämföra.

Något som varit en sten i skon för Moderaterna sedan en tid tillbaka.

– Vi moderater har i flera år föreslagit kunskapsmätningar och kvalitetsmätningar, lika för alla skolor, men tyvärr röstats ned. I samband med haveriet av PISA-undersökningen insåg fler partier att det är nödvändigt med egna kunskapsmätningar, förklarar M-ledamoten i utskottet, Kristina Axén Olin, till Altinget.

C och M får medhåll från både Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Vi har sagt hela tiden att vi är för att ha den här typen kunskapsmätningar, säger skolpolitiska talespersonen Christian Carlsson (KD) till Altinget.

SD ställer sig till vänster

Men det ser inte ut att bli som högerpartierna önskar. Sverigedemokraterna väljer nämligen i denna fråga att ställa sig på vänsterpartiernas sida och rösta nej till utskottsinitiativet.

– Anledningen är att vi inte tror att det är den bästa nyckeln till en bättre skola. Lärare har alldeles för mycket redan att göra. Vi ser inga nytta med att belasta lärarna ännu mer, säger SD:s gruppledare i utbildningsutskottet, Patrick Reslow, till Altinget.

Även Vänsterpartiet anser att kunskapsmätningarna kommer drabba lärarna hårdast.

– Vi anser inte att svensk skola är i behov av ytterligare hets gällande mätningar och prov som ökar administrationen för en redan belastad lärarkår, ökar stressen bland barn och elever, skriver deras skolpolitiska talesperson Daniel Riazat till Altinget.

Men även om Centerpartiets utskottsinitiativ nu blivit nedröstat, kommer högerpartierna fortsatt driva frågan.

Forrige artikel Skolinspektionen trycker på rektorns ansvar för läromedlen Skolinspektionen trycker på rektorns ansvar för läromedlen Næste artikel Skolstart blir på plats – FHM överväger vaccin till eleverna Skolstart blir på plats – FHM överväger vaccin till eleverna
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.