Ministern oförstående till kritiken om Vetenskapsrådets anslag

Kritiken är hård mot regeringens beslut att stoppa finansieringen av Vetenskapsrådets utvecklingsforskning. Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) är oförstående. ”2 procent av Vetenskapsrådets anslag var öronmärkta för det ändamålet. Man kan fortfarande söka pengar från de återstående 98 procenten”, säger han till Altinget.

Vetenskapsrådet har finansierat utvecklingsforskning sedan 2013, men efter ett regeringsbeslut den 22 juni är det slut med det.

En av kritikerna är rektorn vid Umeå universitet, Hans Adolfsson. Där fanns 18 ansökningar inne för bedömning och beskedet kom mitt i processen utan förvarning.

– Det är ett mycket dåligt beslut som också är riktigt respektlöst gentemot alla forskare som skickat in ansökningar, och de personer som deltar i Vetenskapsrådets beredningsprocesser, säger han på universitetets hemsida.

Saknar dialog

Han är kritisk till att regeringen inte har haft någon dialog med sektorn. I julas fick regeringen skarp kritik för nedskärningar i just forskningsbiståndet, bland annat i en debattartikel i Dagens industri. Skribenterna pekade bland annat på att Sidas forskningsanslag skars ned med hälften.

Altinget frågade Johan Forssell om beskedet till Vetenskapsrådet.

Ni tar bort deras anslag till utvecklingsforskning med omedelbar verkan. Med tanke på er reformagenda, borde det inte i stället vara helt avgörande att få fram mer kunskap om vilken sorts insatser som verkligen fungerar?

– Jo, men vi tycker att vi, utifrån empirisk erfarenhet, har goda belägg för vad som fungerar och vad som inte fungerar. Inte minst handelns betydelse för att bygga välstånd är väl dokumenterad, säger Johan Forssell.

Prioriteringar

Han hänvisar till begränsade resurser och att man då måste fråga sig hur de används mest effektivt.

– Och de här medlen försvinner inte, utan de kommer att hjälpa familjer på flykt från Ukraina och att bygga upp Ukraina.

Han nämner de 98 procent av Vetenskapsrådets budget som inte påverkas av beslutet, att det finns möjlighet att söka forskningsmedel därifrån.

Gäller det fattigdomsbekämpning också, för det var väl mer specifikt vad det här handlade om?

– De här pengarna var öronmärkta för det, men man kan söka från hela anslaget. Sedan har Sida egen forskningsstrategi, Folke Bernadotteakademien bekostar forskning och Nordiska Afrikainstitutet forskar. Så att det inte skulle finnas forskningsmedel för det här är en felaktig beskrivning, säger Johan Forssell.

Forrige artikel Remissvar om folkbildning: ”Vänta hellre in Nylanders utredning” Remissvar om folkbildning: ”Vänta hellre in Nylanders utredning” Næste artikel Politisk kalender: Det händer resten av 2023 Politisk kalender: Det händer resten av 2023
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.