Remissvar om folkbildning: ”Vänta hellre in Nylanders utredning”

Det vanligaste svaret från remissinstanserna på regeringens förslag om att ta över fördelningen av statsanslagen till folkbildningen lyder: Vänta hellre in resultatet av Christer Nylanders utredning.

Onsdag till fredag hålls i Almedalen en rad seminarier om folkbildning. Frågan är stekhet. Den 26 april föreslog regeringen i en promemoria att regering och riksdag ska ta över uppgiften att avgöra hur folkbildningsanslaget ska fördelas mellan folkhögskolor och studieförbund. En uppgift som i dag sköts av Folkbildningsrådet, utifrån den så kallade självförvaltningsmodellen. 

{{toplink}}

När svarstiden under måndagen gick ut så hade 35 remissinstanser skickat in sina synpunkter. Utöver dem har Altinget begärt ut spontanremisserna, som var 13 till antalet.

Olyckligt

Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio) anser att förslaget behöver ingå i en bredare bedömning. I klartext i Christer Nylanders folkbildningsutredning. Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation (OFI) formulerar det som att det är olyckligt att inte först låta utredningen redovisa sin slutrapport.

Flera regioner gör samma bedömning, exempelvis Västra Götaland (VGR). Samtidigt delar VGR regeringens bedömning att fördelningen hittills inte har fungerat tillfredsställande. Samma resonemang återfinns i Malmö stads remissvar, där de skriver att Folkbildningsrådets roll när det gäller styrning och fördelning av de statliga bidragen ”inte är optimal”.

Mot politisk styrning

Studieförbunden i samverkan avstyrker förslaget rakt av, ”…eftersom vi är emot ökad statlig politisk styrning av folkbildningen…”.

Det finns en principiellt intressant skillnad mellan hur kommunerna har tolkat förslagets konsekvenser. Exempelvis Arvidsjaur har inga invändningar och skriver att det inte inskränker kommuners eller regioners självstyre.

Detaljstyrning 

Alvesta kommun gör en helt annan bedömning. De avstyrker förslaget och skriver att regeringen detaljstyr: ”18 av 21 regioner är huvudmän för folkhögskolor, alla regioner fördelar stöd till folkhögskolor inom mobilitetsersättningen; drygt 90 procent av Sveriges kommuner fördelade 2021 bidrag till studieförbund.”

De skriver att det dels skulle ”påverka regionernas medfinansiering av folkhögskolor, dels regionernas och kommunernas ekonomiska åtaganden för att bidra till de nationella kulturpolitiska målen”. Om studieförbundens statsbidrag minskar, riskerar det att försämra förutsättningarna för lokala arrangörer som samverkar med studieförbunden kring kulturhändelser i hela landet, går Alvestas resonemang.

Sensus studieförbund påpekar också att förslaget riskerar att slå in en kil mellan folkhögskolor och studieförbund.

Samtidigt har utbildningsminister Mats Persson (L) sagt till TV4 att Christer Nylanders utredning i närtid kommer att få ett tilläggsdirektiv. 

Beslutskedja: Ökat statligt inflytande över statsbidraget till folkhögskolor och studieförbund

26/4
2023
28/4
2023
26/6
2023
28/6
2023
16/8
2023

Forrige artikel Centerpartiet föreslår ny skolpeng: ”Stabil statlig grundplatta” Centerpartiet föreslår ny skolpeng: ”Stabil statlig grundplatta” Næste artikel Ministern oförstående till kritiken om Vetenskapsrådets anslag Ministern oförstående till kritiken om Vetenskapsrådets anslag
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.