Regeringen utreder myndighetsrensning

Regeringen vill minska antalet myndigheter. Nu ska en utredning föreslå vilka som ska avvecklas.

Redan i vårbudgeten var regeringens ambition tydlig: Antalet myndigheter ska minska.

Nu tillsätter regeringen en utredning med uppdrag att föreslå vilka myndigheter, eller delar av myndigheter, som ska avvecklas. 

– Det är regeringens ansvar att organisera statsförvaltningen på ett effektivt och ändamålsenligt sätt, säger civilminister Erik Slottner i ett pressmeddelande.

{{toplink}}

Utredaren ska särskilt titta på vad regeringen benämner som ”mindre myndigheter”, med upp till 100 årsarbetskrafter. Det är över hälften av statens drygt 340 myndigheter.

Utredningen ska dock inte omfatta universiteten och högskolorna, domstolarna, nämndstyrda eller grundlagsstadgade myndigheter. Däremot förvaltningsmyndigheter som Konjunkturinstitutet, Upphandlingsmyndigheten och Forum för levande historia, även den nyinrättade Myndigheten för totalförsvarsanalys och flera andra analysmyndigheter.

– Många mindre myndigheter står inför liknande utmaningar när det gäller kostnader och resurser. Regeringen behöver därför ta ett samlat grepp för att säkerställa att statsförvaltningen är organiserad på ett effektivt och ändamålsenligt sätt och att skattemedel används där de gör mest nytta, säger civilminister Erik Slottner i pressmeddelandet.

Direktiv och utredare saknas

Utredningen ska bland annat analysera myndigheternas uppgifter utifrån det offentliga åtagandet och titta på eventuella överlappningar. Det blir även utredarens uppgift att föreslå till vilken eller vilka myndigheter som uppgifter ska flyttas om en myndighet anses behöva avvecklas.

Vem som ska leda utredningen är ännu inte känt, och inte heller utredarens uppdrag i detalj. Utredningen ska redovisas senast den 15 december 2024.

Altinget har sökt civilministern som inte vill ställa upp på intervju.

 {{toplink}}

Beslutskedja: En översyn av mindre myndigheters uppgifter och organisering

14/9
2023
19/9
2023
19/9
2023
10/11
2023
22/11
2023
19/12
2023
21/2
2024
13/3
2024
20/3
2024
3/5
2024
15/12
2024
15/12
2024

Forrige artikel Skolverket: Fyra förslag till ett gemensamt skolval Skolverket: Fyra förslag till ett gemensamt skolval Næste artikel S-kritiken: Regeringens extramiljoner till folkhögskolor räcker inte S-kritiken: Regeringens extramiljoner till folkhögskolor räcker inte
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.