Riksdagens flitigaste debattörer – han talar mest av alla

Vilka ledamöter är mest aktiva i riksdagens kammare? En unik sammanställning från Altinget/Newsworthy avslöjar ledamöterna som dominerar riksdagsdebatterna.

Budgetdebatter, interpellationsdebatter och frågestunder. Det är bara några av de tillfällen då riksdagsledamöterna får chansen att ta plats i talarstolen i plenisalen. En sammanställning som Altinget tagit fram tillsammans med datajournalister vid Newsworthy visar dock att det är stor skillnad på hur ofta ledamöterna utnyttjar det.

Stockholmspolitikern Daniel Helldén (MP) har exempelvis talat i hela 5 timmar, 43 minuter och 7 sekunder det senaste riksdagsåret. Det är mest av samtliga riksdagsledamöter.

– Jag är uppriktigt förvånad. Jag har under våren rest runt mycket i landet, försökt fördjupa mig i trafikområdet och ibland känt det som att jag inte har varit på plats i plenisalen. Men det har jag uppenbarligen varit, säger han till Altinget.

{{toplink}}

Fler pratglada

Helldén följs på topplistan av partikollegan Annika Hirvonen och utbildningsutskottets ordförande Fredrik Malm (L). På fjärde plats kommer Västerpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.

– Jag brukar ibland skämtsamt säga att jag är SVT Forum-kändis. Ett väldigt lågt kändisskap men man märker ibland att man blir stoppad av gubbar som är pensionärer och sitter hemma och tittar på TV och tycker att det är intressant att följa debatten, säger han till Altinget.

Svenneling toppar samtidigt en annan lista, den över längst talartid i en enskild debatt. Under Nato-debatten den 22 mars höll han sammanlagt 21 anföranden och talade totalt 1 timme, 6 minuter och 6 sekunder.

– Att gå med i Nato är ett historiskt beslut som påverkar Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik för väldigt lång tid framöver. Att då ta den debatten och lyfta fram argumenten för att inte gå med är viktiga för historieskrivningen. Det kommer läsas av forskare och andra intresserade långt fram i tiden.

Alla riksdagsledamöter talar däremot inte lika mycket. Ett antal ledamöter har inte sagt ett enda ord i kammaren det gångna året. Det gäller bland annat partisekreterarna Mattias Bäckström Johansson (SD) och Karin Enström (M) samt Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson.

Utskott avgörande

Riksdagsarbetet består av mer än talad tid i kammaren. Men både Helldén och Svenneling anser att debatterna fyller en viktig funktion och att talartiden också kan ha att göra med i vilket utskott man sitter.

– Jag tror att det här med debatten i kammaren har mycket att göra med att jag sitter i ett tungt utskott som ensam ledamot, då blir det många debatter. Jag ser det som mitt uppdrag att ta de debatterna seriöst och försöka få motståndarna att förstå mina argument i sakfrågorna, säger Helldén.

– Särskilt utrikespolitiken som jag håller på med är en talande politikform. Det kan absolut finnas beslut som är viktiga men väldigt mycket är hur vi vill att utrikespolitiken ska uttalas av regering och riksdag. Då är det viktigt att föra den debatten mot regeringsföreträdare och med andra partier, säger Svenneling.

Samtidigt har han ett medskick till sina riksdagskollegor.

– Det jag skulle vilja se mer av andra riksdagsledamöter är att man tar replik på varandra. Debatten kanske tar en halvtimme längre men du får en mycket mer innehållsrik debatt och du får mycket mer tydlighet kring var olika partier står någonstans. Både att debattera själv men också lyssna på sin motståndare är oerhört viktigt för den politiska förståelsen av vad andra partier tycker och tänker.

Forrige artikel Olika syn på anmälningsplikten i EU Olika syn på anmälningsplikten i EU Næste artikel Skolverket: Fyra förslag till ett gemensamt skolval Skolverket: Fyra förslag till ett gemensamt skolval
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.