Trots varning om kostnaderna – regeringen går vidare med fruktstöd

Regeringen vill ta del av EU:s fruktstöd för skolor. Det trots att Jordbruksverket gjort bedömningen att det kommer innebära merkostnader för staten. 

Jordbruksverket fick förra året i uppdrag att utreda om Sverige skulle ansöka om EU:s fruktstöd på 38 miljoner kronor. Myndigheten landade i att det skulle kosta för mycket att hantera stödet i förhållande till vad man får ut av det. 

– Det är ett stöd som kräver en väldigt tung administration, och vi menar att det borde finnas mer kostnadseffektivare sätt att erbjuda frukt i skolan, sade Andreas Mattisson, avdelningschef på Jordbruksverket, till SVT.

Enligt Jordbruksverket skulle det kosta Sverige 4,5 miljoner kronor om året för handläggning och kontroll av stödet, samt en införandekostnad på fem miljoner.

”I linje med regeringens arbete”

Trots det ger regeringen nu myndigheten i uppdrag att förbereda ett införande av fruktstödet. 

– Ett skolfruktstöd ger barn möjlighet att lära sig mer om lantbruk och hur produkterna odlas samt om vikten av hälsosamma matvanor för en god hälsa. I programmet ingår även att förklara hur maten produceras. Ett skolfruktstöd ligger därmed i linje med regeringens arbete med uppdateringen av den nationella livsmedelsstrategin, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande. 

{{toplink}}

Forrige artikel Efter regeringens forskningsbeslut: ”Hade gärna sett mer” Efter regeringens forskningsbeslut: ”Hade gärna sett mer” Næste artikel Axén Olin om åtstramningen för studieförbunden: En rimlig anpassning Axén Olin om åtstramningen för studieförbunden: En rimlig anpassning
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.