Tyskland lovar underlätta Vattenfalls kolaffärer

MILJÖ. De tyska delstaterna Brandenburg och Sachsen är oroliga för att Vattenfall inte ska gå vidare med processen att öppna nya brunkolsbrott. I ett brev till riksdagens näringsutskott och till näringsminister Mikael Damberg lovar delstaternas båda regeringschefer att göra allt för att underlätta för företaget och därmed förbättra möjligheterna för en försäljning.

Den politiska osäkerheten kring Vattenfalls planer på att sälja den tyska brunkolsverksamheten oroar den politiska ledningen i de berörda delstaterna Brandenburg och Sachsen. Det är många arbetstillfällen som står på spel i en del av Tyskland där det redan är ont om jobb.

I ett brev till riksdagens näringsutskott lovar därför delstaternas regeringschefer, Dietmar Woidke och Stanislaw Tillich, att oberoende av försäljningsplanerna  "göra allt för att skynda på den nödvändiga administrativa processen" för Vattenfall i det pågående arbetet med att öppna nya dagbrott i Welzow-Süd och Nochten.

Det här skulle öka bolagets värde, skriver Woidke och Tillich till näringsutskottets ledamöter, och därmed stärka möjligheterna att sälja bolaget och för svenska staten att få bättre intäkter vid en eventuell affär.

Woidke och Tillich bifogar ett underlag om brunkolsverksamheten till ledamöterna, ett underlag som de även har skickat till näringsminister Mikael Damberg tillsammans med ett brev där de tackar för ett möte den 4 december.

Anledningen till att näringsutskottet får underlaget är att Mikael Damberg vid mötet ska ha gett informationen att regeringen och riksdagen ska ta beslutet om försäljningen, när Vattenfall har presenterat ett förslag. Huruvida riksdagen kommer att delta i beslutet är dock ännu osäkert, enligt den information som regeringen har gett på hemmaplan.

Forrige artikel EU stoppar process om second hand-moms EU stoppar process om second hand-moms Næste artikel Jan Eliasson: Vi kommer för sent till världens konflikthärdar – och drar oss ur för snabbt Jan Eliasson: Vi kommer för sent till världens konflikthärdar – och drar oss ur för snabbt
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.