Bryssel vill öppna upp för mer gruvdrift i EU – “De ska först i kön“

Europa borde vara mindre beroende av kinesiska råvaror, enligt EU-kommissionen, som bland annat har lagt fram ett omfattande förslag om att öka gruvdriften i Europa. 

Om den gröna och digitala omställningen inte ska riskera att gå i stå måste Europa bli mindre beroende av kinesiska råvaror.

Därför har Europeiska kommissionen lagt fram ett omfattande förslag för att stärka tillgången till kritiska råvaror. Exempel på sådana kan vara litium, nickel, koppar och sällsynta jordartsmetaller.

– Kritiska råvaror är viktiga för allt i vår vardag. Den används i våra smartphones, elbilar och i medicintekniska produkter. Dessa råvaror finns överallt, sade EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton vid en presskonferens på torsdagen.

Åtgärden är ett erkännande av att Europa är alltför beroende av i synnerhet Kina när det gäller tillgång till flera av dessa råvaror av avgörande betydelse.

Detta är även ett bekräftelse på att kommissionen själv kopplar samman de stora handelsutmaningar som uppstod under coronapandemin och energikrisen i Europa som orsakades av Rysslands invasion av Ukraina.

I dag kontrollerar Kina 90 procent av de sällsynta jordartsmetaller som används i EU. Detsamma gäller även flera av de andra centrala ämnena för den gröna omställningen. Lägg därtill att efterfrågan på ämnena väntas öka explosionsartat de kommande åren.

Kommissionen fastställer därför ett antal konkreta mål för 2030.

  • att 10 procent av råvarorna måste komma från egen utvinning. Det vill säga mer gruvdrift i Europa,
  • att 40 procent av ämnena måste komma från egen bearbetning.
  • att 15 procent måste återvinnas från tidigare användning,
  • samt att högst 65 procent av EU:s årliga förbrukning av varje strategisk råvara får komma från ett enda tredjeland.

En klubb av likasinnade länder

Detta kommer att göras genom att påskynda processen för att erhålla gruvtillstånd, och genom att kommersiell utveckling på området ska stödjas, enligt kommissionen.

Men även om kommissionen vill öka egenproduktionen i unionen kommer EU aldrig att bli självförsörjande på kritiska råvaror. Därför handlar en betydande del av förslaget om att säkerställa handel med långt fler likasinnade länder än i dag. I detta sammanhang kommer EU-kommissionen att inrätta en ”klubb för kritiska råvaror” för att stärka de globala leveranskedjorna.

Och de är redan igång, sades det vid presskonferensen på torsdagen.

– Vi har nyligen skapat handelsavtal med Nya Zeeland och Chile, och vi arbetar på ett handelsavtal med Australien, som också handlar om råvaror, sade handelskommissionär Valdis Dombrovskis.

Full fart, för vissa

Inom Europa är det särskilt länder i norr som tros spela en större roll framöver. Finland, Sverige, Norge och Grönland är platser där man ser goda möjligheter till gruvdrift.

För att undvika att förändringarna av spelregler inte leder till för stora ingrepp på den fria marknaden, föreslås det dock att kontrollorgan sätts upp på EU-nivå.

– Det finns en tanke att se till att det blir ett europeiskt svar, och inte bara något som genomförs i enskilda medlemsländer. För att ett projekt ska få grönt ljus, är det tänkt att ett gemensamt råd för kritiska råmaterial ska tillsättas för att se till bland annat de aspekterna, säger en senior EU-kommissionstjänsteman till Altinget.

Grönt ljus för fler affärer

Om man frågar de danska nyckelaktörerna är det på sin plats att kommissionen vill minska beroendet av enskilda länder.

– Kan vi utöka produktionen i Europa och återvinna mer så är det något vi ser positivt på, säger Lasse Hamilton Heidemann, EU- och internationell chef på danska handelskammaren.

Men han betonar också att det finns ett par frågetecken som han vill titta närmare på. 

– Vi behöver gräva djupare i om det finns några bördor i rapporteringskraven för företag som föreslås. Men överlag är vi nöjda med förslaget, säger han.

Näringslivssamarbetet Dansk industri är också positivt.

– Jag är väldigt glad över att EU-kommissionen kommer med det här förslaget. De senaste åren har visat oss att vi står på väldigt sköra grunder, säger Peter Dige Thagesen, biträdande direktör på DI.

Enligt honom har världen förändrats i grunden, vilket förslaget speglar.

– Vi har varit tvungna att erkänna att marknadskrafterna inte alltid räcker till och att det inte går att lägga alla ägg i samma korg. Därför är det egentligen ett paradigmskifte vi befinner oss i, som jag skulle vilja kalla en form av strategisk kapitalism, säger Peter Dige Thagesen.

Risk för miljön

Han stöder de mål som kommissionen har satt upp, men betonar att de säkerligen inte kommer att bli lätta att uppnå. För gruvdrift och bearbetning av råvaror sker inte utan kostnader.

– Det är något som verkligen förorenar och kan få stora konsekvenser för naturen, och det gillar vi inte så mycket. Så frågan är också om vi verkligen vill ha det när det verkligen gäller, säger Peter Dige Thagesen.

Till saken hör att kommissionen i sitt förslag betonar att ökad produktion i Europa måste ta hänsyn till natur och miljö. Det beskedet fördes också fram på torsdagens presskonferens.

– Vi måste ta hänsyn till den biologiska mångfalden. Och vi måste ta hänsyn till miljön. Och vi måste naturligtvis också ta hänsyn till lokalbefolkningen. Vi måste vara ansvarsfulla, sade Thierry Breton.

Kan bli dyrt

Men här finns ett skäl att kritisera EU:s förslag, menar Anna Fenger Schefte, senior rådgivare på miljöorganisationen Rådet för grön omställning. Hon påpekar att kraven i Europa gör det betydligt svårare att få i gång en konkurrenskraftig produktion av kritiska råvaror.

– Vi har högre miljömässiga och sociala krav, vilket onekligen kommer att göra dem dyrare än de kritiska råvaror vi för närvarande köper från länder som Kina. Där är kraven på produktion och därmed också räkningen mycket mindre. EU måste ta itu med denna utmaning, står det i ett pressmeddelande.

Snabbhet som lösning på kostnadsfråga

Här menar dock EU-kommissionen att budskapet till medlemsländerna är tydligt. Blir något utpekat projekt som ett strategiskt projekt, så måste det hanteras på snabbast möjliga sätt.

– Det måste helt enkelt komma först i kön, och måste även hanteras så snabbt som möjligt, säger en senior EU-kommissionskälla till Altinget och tillägger:

– Behöver det exempelvis hanteras i domstol, så ska det sedan också göras på det snabbast möjliga sättet inom landets regelverk.  

Generellt menar Rådet för grön omställning att initiativet är positivt, eftersom tillgången till de aktuella råvarorna är avgörande för den gröna omställningen.

– Frigörelsen från fossila bränslen för energiändamål inom industri och transport kräver ett skifte i behovet av och förvärvet av kritiska råvaror, i en aldrig tidigare skådad skala, säger Daria Rivin, klimat- och transportrådgivare.

Artikeln är en översatt och kompletterad version från Altinget.dk.

Forrige artikel Stödracet har börjat: Så ska EU ta sig an den gröna omställningen Stödracet har börjat: Så ska EU ta sig an den gröna omställningen Næste artikel Förslaget: Svårare att ändra grundlagen Förslaget: Svårare att ändra grundlagen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.