C: Regeringen krattar manegen för att slopa 2030-målen

Regeringen snabbutredning av svensk klimatpolitik är ett första steg till att slopa de nationella 2030-målen, misstänker C:s klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin. Valet av John Hassler som utredare tyder på det. ”Man vet vad man kommer få för svar. Det är ett beställningsuppdrag”, säger han.

Problemet är inte att regeringen låter en bokstavsutredare gör en blixtsnabb utredning hur svensk klimatpolitik kan utvecklas mot bakgrund av EU:s nya klimatlagstiftning Fit for 55, enligt C:s klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin.

– Det är bra att man gör en analys och att det tas in i Klimathandlingsplanen. Problemet är att direktiven borde varit annorlunda, säger han till Altinget och fortsätter:

– Man krattar manegen för att slopa 2030-målen både genom direktiven och genom val av person som utredare, en person som har en tydlig uppfattning om att man inte ska gå före i Sverige. Man vet vad man kommer få för svar, det är ett beställningsuppdrag.

Det Rickard Nordin syftar på är valet av John Hassler som utredare Hassler är professor i ekonomi och en välkänd kritiker av nationella klimatmål.

Ministern: Klimatmålen ligger fast

Enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ingår det inte i Hasslers uppdrag att ifrågasätta de nationella klimatmålen, inte heller det omstridda 2030-målet för transportsektorn. Men Hassler ger delvis annorlunda svar om hur han ser på uppdraget när Altinget intervjuar honom.

Rickard Nordin anser att 2030-målen måste ligga fast, att det inte räcker med de långsiktigare målen till 2040 och 2045.

– Näringslivet är supertydligt med att man ska behålla 2030-målen och vikten av att Sverige går före. Slopar vi de här målen kommer vi inte längre gå före, det kommer inte längre vara vi som säljer klimatlösningar till andra länder, utan vi som köper dem från andra, säger Rickard Nordin.

{{toplink}}

Forrige artikel Spretiga svar från utredare och minister kring klimatmålen i snabbutredning Spretiga svar från utredare och minister kring klimatmålen i snabbutredning Næste artikel Samarbete nyckeln för EU vid nästa kris Samarbete nyckeln för EU vid nästa kris
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.