C: ”S är oseriösa om gårdsförsäljningen”

Socialdemokraterna vill att EU-kommissionen ska lämna ett förhandsbesked kring om småskalig gårdsförsäljning strider mot undantaget för alkoholmonopolet. "Ett oseriöst förslag”, säger Christofer Bergenblock (C).

Frågan om gårdsförsäljning har belysts av tre olika utredningar. Den senaste lämnade sitt betänkande 2021, med bedömningen att småskalig gårdsförsäljning kunde införas, med begränsningar. Remissinstansernas åsikter spretade och något lagförslag har inte kommit från regeringen ännu.

 {{toplink}}

Socialdemokraterna, som säger att de ”principiellt inte” är emot småskalig gårdsförsäljning, men att det inte får hota alkoholmonopolet, kommer i morgon att väcka ett initiativ i socialutskottet.

– Vårt krav är att Sverige notifierar EU-kommissionen och begär ett förhandsbesked kring huruvida utredningens förslag är förenligt med det svenska alkoholmonopolet, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet.

Men någon uppbackning i utskottet från Centerpartiet, som driver på för att utredningens förslag ska bli verklighet, kommer Socialdemokraterna inte att få.

– Vi kommer att rösta nej till initiativet och jag förutsätter att Tidöpartierna kommer att göra det samma, säger Christofer Bergenblock, omsorgspolitisk talesperson.

Han ser förslaget som ett sätt att förhala frågan.

– Vi har utrett frågan tre gånger. Jag tycker att det är ett onödigt och oseriöst förslag från Socialdemokraterna.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) hänvisar till det pågående arbetet i socialdepartementet.

Vad tycker du om Socialdemokraternas krav om att begära ett förhandsbesked från EU-kommissionen?

– Jag konstaterar bara att regeringen bereder frågan och där ingår förstås den EU-rättsliga dimensionen som en av flera kring den här frågan.

Betyder det att utskottsinitiativet är onödigt?

– Jag konstaterar bara att regeringen bereder frågan och det inkluderar förstås de EU-rättliga dimensionerna.

Men du vill inte säga vad du tycker om utspelet?

– Utspelet kom idag, och regeringen bereder frågan och där finns naturligtvis den EU-rättsliga dimensionen med.

Beslutskedja: Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

16/11
2020
7/12
2021
21/6
2022
31/3
2023
11/4
2023
12/4
2023
18/4
2023
15/5
2023
16/5
2023
17/5
2023
23/8
2023
25/4
2024
5/6
2024
20/6
2024
26/6
2024

Forrige artikel Löfstrand (S): ”Allmännyttan kan inte ta kostnaden för svaga grupper” Löfstrand (S): ”Allmännyttan kan inte ta kostnaden för svaga grupper” Næste artikel Mer till försvaret och höjt bostadsbidrag – här är nyheterna i budgeten Mer till försvaret och höjt bostadsbidrag – här är nyheterna i budgeten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.