Centerpartiet hoppfulla kring fri hyressättning

Centerpartiet ser förhoppningar med att Elisabeth Svantesson säger sig vilja diskutera frågan om fri hyressättning med Sverigedemokraterna. Samtidigt ställer de sig positiva till framtida subventioner för byggande. 

Centerpartiet gläds åt att Elisabeth Svantesson (M) säger sig vilja diskutera Centerpartiets hjärtefråga, fri hyressättning i nyproduktion, med Sverigedemokraterna.  

Sent ska syndaren vakna, menar Alireza Akhondi (C), bostadspolitisk talesperson. 

– Vi har fått ett flertal signaler om att det pågår ett sådant arbete på regeringskansliet. Det är klart att det förstärks ju av den typen av uttalanden då från Svantesson om att det här är en fråga som är på gång. Och det är klart att det är glädjande på alla sätt och vis, säger han till Altinget. 

Frågan om fri hyressättning i nyproduktion var en del i Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Där Centerpartiet var starkast drivande i frågan. Men när Vänsterpartiet fällde regeringen Löfvén i juni 2021, på grund av frågan om fri hyressättning, fick regeringen och Centerpartiet backa och frågan försvann från dagordningen. 

”Löser inte allt”

– Det här är inte lösningen för alla problem. Men det är ju ändå ett steg framåt för en bransch som har det riktigt riktigt tufft just nu, säger Alireza Akhondi. 

Trots att Sverigedemokraterna är emot frågan i sak och att Socialdemokraterna inte heller är särskilt positiva till fri hyressättning, tror Alireza Akhondi att ett införande kommer att kunna hålla över tid. 

– Ja, det tror jag med tanke på att ska den gå igenom riksdagen så kräver det att Sverigedemokraterna är med på noterna. Och det här var ju en del av Januariavtalet, så vid något tillfälle så har det ju funnits socialdemokratisk acceptans.

Kan tänka sig subventioner

Alireza Akhondi tror att fri hyressättning skulle leda till större investeringsvilja och fler bostäder, men säger samtidigt att det behövs fler insatser för att få till en bra bostadsmarknad. Han utesluter inte att det skulle kunna vara byggsubventioner. 

– Vi var inte så förtjusta i investeringsstödet. Men samtidigt så inser väl jag och alla andra att i en helhet så får man titta på alla möjliga verktyg som vi har till vår förfogande, inklusive subventioner i någon form.

Även Liberalernas bostadspolitiska talesperson Jakob Olofsgård (L) har välkomnat finansministerns ambition. Men frågan om huruvida förhandlingar pågår eller ej är svårtydd för samtidigt uppger källor från regeringskansliet till Expressen att frågan om fri hyressättning inte diskuteras. 

{{toplink}}

Forrige artikel Gig-arbetare får skydd i nya EU-lagar – trots tysk-fransk tvekan Gig-arbetare får skydd i nya EU-lagar – trots tysk-fransk tvekan Næste artikel Nya krav på byggnader gick igenom – trots nej från svenska moderater Nya krav på byggnader gick igenom – trots nej från svenska moderater
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.