Centerpartiet politikutvecklar: ”Inte varit tydliga nog”

Fem arbetsgrupper ska lägga om Centerpartiets politik. ”Det är för många områden där vi inte har varit tydliga nog med vad väljarna får om de röstar på oss”, säger Niels Paarup-Petersen (C) som leder gruppen som ska utveckla skolpolitiken.

Centerpartiet behöver bli tydligare i sin politik menar C-ledaren Muharrem Demirok, som nu tillsätter fem arbetsgrupper för att ta fram ny politik till valet 2026. Det handlar om områden som miljö och klimat, ekonomi, jobb och skolan.  

Så sent som i höstas på Centerpartiets stämma klubbades ny politik på samtliga områden. Trots det ser partiet ett behov av att profilera sig ytterligare inom politikområdena.  

– Vi har haft väldigt mycket politik och kanske mer än vad som har gått att överskåda för många. Framför allt behöver vi vara väldigt tydliga i vad är det för riktning och övergripande syn vi har, så att man tydligt kan förstå vad vi vill, säger Niels Paarup-Petersen, Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson, till Altinget.  

Han fortsätter:  

– Vi konstaterade att vi inte har någon tydlig sakfråga. Det är för många områden där vi inte har varit tydliga nog med vad väljarna får om de röstar på oss.

”Måste göra mer”

Paarup-Petersen, som är ordförande för reformgruppen för skolan, nöjer sig inte med den skolpolitik som klubbades på C-stämman.

– Det fortsätter att vara problem på skolområdet som inte har hanterats av politiken. Det program vi tog fram på stämman täcker inte allt.

– Centerpartister leder skolnämnder runt omkring i Sverige i väldigt stor utsträckning. Vi har alltid varit ett skolparti, bara inte så mycket på riksnivå. Nu börjar vi i större omfattning se till att vi hänger ihop hela vägen.

Även på skolområdet krävs en tydligare politik, enligt Paarup-Petersen. Enligt honom kommer reformgruppen peka ut riktningen kring hur skolsystemet ska se ut, vilka som är de viktigaste delarna för att komma dit, och vilka reformer som krävs.  

– Stämman började ta tag i problemen med finansieringssystemet bland annat. Men det finns ju väldigt mycket annat. Vi berörde inte den utslagningen som sker av 20 procent av eleverna i svensk skola tillräckligt. Där måste vi in och göra mer, säger han.  

”Vansinnigt betygssystem”

Ett förslag som partistyrelsen lade fram inför stämman, men som sedan röstades ner, var det om ett kortat sommarlov. 

Kan det bli aktuellt att lägga fram förslaget igen? 

– Jag vet inte om just sommarlov kommer att vara något prioriterat. Men just det där med hur säkra vi är att fler elever får mer kunskap är självklart viktigt. Men det är ju också ett helt vansinnigt betygssystem som är en del av problematiken, säger Niels Paarup-Petersen. 

{{toplink}}

Forrige artikel Busch duckar EU-kraven: Står för att utsläppen ökar Busch duckar EU-kraven: Står för att utsläppen ökar Næste artikel Pandemibidrag till kommuner och regioner ska granskas Pandemibidrag till kommuner och regioner ska granskas
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.