Detta fick Peter Kullgren stryka ur sin skogsutredning

Förhandlingarna mellan regeringspartierna om innehållet i den nyinrättade skogsutredningen tog många månader. Altinget kan berätta vilka två delar som landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) fick ge upp.

Orsaken till att frågan om artskyddet inte ingår i skogsutredaren Göran Örlanders uppdrag är att det är bråttom. Det sade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vid en frågestund i riksdagen förra veckan.

– Av det skälet har vi valt att bryta ut den delen, så att det här ska komma på plats snabbt, sade Peter Kullgren.

Men det är en halv förklaring som Peter Kullgren levererar i riksdagens talarstol. Artskyddet ingick nämligen i den ursprungliga versionen av direktiven till en skogsutredning, direktiv som Altinget kunde berätta om i maj 2023.

Så även om det är bråttom med artskyddet, enligt Kullgren, har regeringspartierna alltså lagt sju månader, från maj till februari, på att förhandla om vilket departement som ska hålla i frågan.

Två saker ströks i förhandlingarna

Altinget har jämfört maj-versionen av utredningsdirektiven med de färdiga direktiven som presenterades av regeringen den 7 februari. Genomgången visar att under de sju månader långa förhandlingarna har: Två frågor strukits och hänvisningar till rennäringen och Renmarkskommittén tillkommit, men att det i övrigt i princip endast är redaktionella förändringar som har skett i texten.

Från skogsnäringens håll hörs synpunkter om att artskyddet gott kunde ingått i uppdraget till Göran Örlander – det vill säga stannat inom landsbygdsministerns räckhåll och kontroll.  Miljörörelsen å andra sidan är något lugnad av att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), vars parti har en naturpolitik som står dem relativt nära, lyckats släpa hem artskyddet till sitt departement där lagstiftningen hör hemma.

Den andra delen som försvunnit sedan maj-versionen av direktiven är att utredaren skulle ta fram ett förslag som ger Skogsstyrelsen huvudansvar för att bilda naturreservat på skogsmark. Det vill säga att Naturvårdsverket, länsstyrelserna och kommunerna skulle fråntas det mandatet.

Vad som har hänt med det förslaget är oklart, eventuellt är det helt avfärdat.

Artskyddsändringar: ”Inom något år”

Något mer tydligt är det kring den artskyddsutredning som ska tillsättas på klimat- och näringsdepartementet, även om klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari inte sagt mycket mer än att den ska se över frågorna kring nationell fridlysning samt ersättningsfrågor kopplade till artskyddet.

Arbetet kommer inte att genomföras i en självständig utredning, utan en utredning inom departementet. Altinget har frågat när direktiven ska presenteras, men inte fått något svar. Men tanken är uppenbarligen att arbetet ska gå kvickt från och med nu, i alla fall enligt Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson John Widegren.

– Förhoppningsvis ska vi alltså inom något år eller så slippa att gång på gång se rubriker i lantbrukspressen om skogsägare som drabbas av artskyddsinskränkningar, sade han i en debatt i riksdagen på torsdagen där han bemötte oppositionens frågor kring skogs- och artskyddsutredningarna.

Återstår att se hur artskyddsuppdraget från klimat- och miljöministern till en utredare ser ut, men enligt det som ströks ur maj-direktiven så skulle utredaren ta fram ett förslag som säkerställer att skogsbruk inte stoppas av nationellt fridlysta arter, utan att det ska räcka med hänsynsåtgärder.

Tysklinds tjocka utredning

Utöver detta finns så finns även förslagen från den stora artskyddsutredningen, som blev klar sommaren år 2021 – gjord av Lars Tysklind, tidigare liberal riksdagsledamot och i dag Miljömålsberedningens ordförande. Det var en utredning som överlag landade ganska väl bland olika miljöintressen, men fick desto strävare invändningar från näringshåll.

Vilka delar från Tysklands omfångsrika utredning som eventuellt blir verklighet återstår även det att se, likaså hur många månader av förhandlingar mellan regeringspartierna det kommer att kräva.

Artikeln är uppdaterad efter information från klimat- och näringsdepartementet om att den utlovade artskyddsutredningen kommer att genomföras inom departementet, det vill säga inte presenteras i form av en SOU utan som en departementspromemoria. En sådan blir offentlig först när den skickas på remiss.

{{toplink}}

Beslutskedja: En robust skogspolitik som ser skogen som en resurs

9/5
2023
7/2
2024
7/2
2024
7/2
2024
20/2
2024
22/2
2024
16/5
2024
10/6
2024
27/8
2024
31/8
2025

Forrige artikel M-topp avgår efter läckta chattar M-topp avgår efter läckta chattar Næste artikel 110 000 får frågor om folkhälsa 110 000 får frågor om folkhälsa
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.