Ebba Busch: Kommunernas veto mot uranbrytning blir kvar

Regeringens planer att riva upp förbudet mot uranutvinning skapar oro på flera håll i landet. Men kommunerna kommer att kunna påverka etableringen av urangruvor, enligt näringsminister Ebba Busch (KD). ”Vi kommer inte att ta bort något kommunalt veto i den frågan”, säger hon till Altinget.

För fem år sedan beslutade riksdagen om ett förbud mot uranutvinning, ett förbud som regeringen nu förbereder för att riva upp. En snabbutredning inom departementet ska lägga fram ett förslag senast den den 15 maj i år.

Regeringens planer väcker oro i bland annat kommunerna runt Storsjön i Jämtland. Brytning i alunskiffer är riskfyllt och faran för skador på dricksvattnet är stor, anser kommunpolitikerna.

Busch: Uran är avgörande

Men energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vill stilla oron, kommunerna kommer att ha kvar samma inflytande vid uranbrytning som innan förbudet infördes.

– Vi kommer ju inte att ta bort något kommunalt veto i den frågan, säger hon och syftar på kravet i miljöbalken att det krävs godkännande från kommunfullmäktige för att bryta ämnen som kan användas för framställning av kärnbränsle.

Ebba Busch fortsätter:

– Men jag hoppas att alla de som säger sig vara övertygade om att vi måste nå våra högt uppsatta klimatmål, ser att våra gruvor är en avgörande del i det och uran en avgörande del för att vi ska kunna få tillräckligt med fossilfri kraftproduktion.

Men de berörda kommunerna ser ju risker framför allt för sitt dricksvatten?

– Vi har ju ingen anledning att bedriva en politik som gör att vi förstör dricksvattentäkter i det här läget när vi snarare måste väga in totalförsvarsperspektivet ännu tyngre. Och vi kommer inte driva frågan att plocka bort ett kommunalt veto.

Gruvor eller restprodukt

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tror framför allt att uranutvinningen kommer att ske som en biprodukt vid annan utvinning ur alunskiffer, inte att rena urangruvor öppnas.

Du är regeringens gruvminister. Delar du den bilden?

– Just nu har vi ingen anledning att tro att Sverige har några större uranfyndigheter som skulle kunna ha en renodlad urangruva. Det finns det inga tecken på. Men, det är klart att vi plussar nu på budgetprioriteringen för att öka prospekteringen och öka karteringen, för att få bättre koll på vad har vi i marken egentligen, säger Ebba Busch och fortsätter:

– Där menar jag att Sverige vet alldeles för lite vad vi har under jord, men det vi vet om vårt uran i dag är att det är ganska låga halter.

LRF vill ha bredare veto

Bland andra LRF och Naturskyddsföreningen har drivit frågan om att utvidga förbudet mot uranutvinning till ett förbud mot brytning i alunskiffer, den bergart där uranfyndigheterna finns, men som även innehåller bland annat vanadin och andra innovationskritiska metaller.

{{toplink}}

Forrige artikel Majoriteten av partiernas toppnamn från Stockholm Majoriteten av partiernas toppnamn från Stockholm Næste artikel Ex-minister ny gd för Statens fastighetsverk – Svenonius blir överdirektör Ex-minister ny gd för Statens fastighetsverk – Svenonius blir överdirektör
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.