Talmannen om bråket mellan Jomshof och Riazat: ”Gruppledarnas sak”

Efter Richard Jomshofs kommentar om att V-ledamoten Daniel Riazat borde flytta från Sverige krävde Vänsterpartiet att talmannen tar grepp om frågan. I ett inlägg på sociala medier hänvisar Andreas Norlén till riksdagens uppförandekod. ”Det är gruppledarnas sak att verka för att den blir vägledande i respektive partigrupp”, skriver han. 

Ett inslag från 2015 där riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) sagt att inte ville bo kvar i sin övernattningslägenhet i samma hus som sverigedemokraten Mattias Karlsson spreds tidigare i veckan på X. 

SD-toppen och justitieutskottets ordförande Richard Jomshof skrev då att han tycker att Riazat borde ”’flytta från’ Sverige”, vilket kritiserats av oppositionen.

Nu kräver Vänsterpartiet i ett brev till talman Andreas Norlén som Aftonbladet tagit del av att ”någon med auktoritet” sätter ner foten. Partiets gruppledare Samuel Gonzalez Westling skriver:

”Jag anser att vi som gruppledare, tillsammans med talmannen, har ett ansvar här. Debatten i sig och innehållet är en sak, men formerna för debatten är vårt ansvar. Jag önskar därför att vi diskuterar hur vi ska kunna värna det fria ordet i riksdagen”.

Talman Andreas Norlén kommenterar diskussionerna i ett inlägg på Instagram och skriver bland annat att hans främsta uppgift är att upprätthålla ordningen i riksdagsdebatterna.

”Frågan om hur ledamöter ska bete sig mot varandra har diskuterats flera gånger tidigare genom åren på möten med riksdagspartiernas gruppledare och den kommer att diskuteras igen i detta forum".

Norlén hänvisar också till den uppförandekod som gruppledarna enats om där han särskilt pekar ut en punkt om riksdagsuppdragets krav på omdöme och uppförande.

”Det finns inga sanktioner knutna till koden. Det är gruppledarnas sak att verka för att den blir vägledande i respektive partigrupp”, skriver han.

Anklagats för att inte skaka hand

Richard Jomshof har i efterspelet av sitt uttalande även anklagat Daniel Riazat för att inte vilja ta kvinnor i hand. 

Samuel Gonzalez Westling säger till Aftonbladet att det är ”hittepå” och menar även att det inte finns regler för att skaka hand i riksdagen.

– Det finns flera personer i riksdagen som inte skakar hand med varandra efter en debatt. Det är Daniel inte ensam om, säger han till Aftonbladet.

Forrige artikel ”Rent åt helvete” nominerad till Guldspaden Næste artikel Svenska kyrkan rekryterar gs från MSB Svenska kyrkan rekryterar gs från MSB
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.