Grön ungdom till (L): Sluta vara mesar – ställ krav på kommissionen

SLUTREPLIK. Karin Karlsbro (L) och Romina Pourmokhtari framstår som klimatpolitiska analfabeter när de reducerar Miljöpartiets krav på att Parisavtalet följs till att ”inte få det exakt på sitt sätt”, skriver Aida Badeli och Nick Doggen från Grön ungdom.

Aida Badeli
Språkrör, Grön ungdom
Nick Doggen
Ledamot, Grön ungdoms Internationella utskott

 

De kommande fem åren inom EU är avgörande om vi ska leva upp till Parisavtalet och undgå en klimatkatastrof. Tiden är förbi att acceptera en kommission som inte gör tillräckligt för att få ner utsläppen. Miljöpartiet och Grön ungdom har förstått det sedan länge.

Alice Bah Kuhnke (MP) och Pär Holmgren (MP) förklarade utförligt i sin debattartikel om den nya kommissionen i Dagens nyheter “Halva EU-budgeten måste gå till klimatsatsningar”. Det är häpnadsväckande att Karin Karlsbro (L) och LUF ger sig på oss i stället för att vara med i den mycket viktiga striden att ställa den nya kommissionen till svars.

Inte i linje med Parisavtalet

De gröna partierna ställde ett väldigt grundläggande krav på kommissionen: minska utsläppen i takt med vad vetenskapen kräver och följ Parisavtalet.

Precis samma krav som vi ungdomar ställer när vi är strejkar och demonstrerar för klimatet. Ett krav som den nya  kommissionsordföranden inte kunde gå med på.

Ursula von der Leyen utfästelse om att undersöka om det går att nå ett mål på mellan 40-55 procent utsläppsminskningar jämfört med år 1990 är mycket långt ifrån att vara i linje med Parisavtalet.

Nödvändiga minskningar

Karin Karlsbro och Romina Pourmokhtari framstår som klimatpolitiska analfabeter när de reducerar Miljöpartiets krav på att Parisavtalet följs till att ”inte få det exakt på sitt sätt”.

Att i det klimatnödläge som råder påpeka att kommissionens förslag är tiotals procent ifrån de nödvändiga utsläppsminskningar är knappast en detalj eller att vilja få det ”exakt på sitt sätt”. Det handlar om vår framtid.

L:s stöd är lättköpt

Liberalernas stöd är tydligen mycket lättköpt. Det är sant att Ursula von der Leyen talat en del om klimatet. Men i vad kommissionen hittills presenterat saknas förslag på att en större andel satsas på klimat i långtidsbudgeten, en reform av jordbrukspolitiken, tillräckliga utsläppsmål och att EU beslutar om en utfasning av de 55 miljarder euro som varje år går till subventioner av fossila bränslen.

Talande är att kommissionens första beslut blev att köpa in nya privatplan för att kommissionärerna ska kunna flyga mer. Kommissionen tar inte klimathotet på allvar. Det är fullständigt ansvarslöst.

L nöjer sig

Under EU-valrörelsen var det många partier som pratade om klimathotet och EU:s ansvar i omställningen. Men till skillnad från Liberalerna vill Miljöpartiet ha konkreta svar på hur Parisavtalet ska följas. Liberalerna nöjer sig uppenbarligen med luftpastejer.

Beroende av högerpopulister

Liberalerna talar också tyst om att den nya kommissionen är beroende av stöd i EU-parlamentet från ungerska Fidesz och polska Lag och rättvisa. I riksdagen har Liberalerna vägrat att göra sig beroende av Sverigedemokraterna men i EU-parlamentet går det tydligen utmärkt att vara beroende av två betydligt värre partier, som både är klimatförnekare och hotar demokratin.

Varför inte, Karlsbro?

Liberalerna undrar vad Miljöpartiets plan är för att rädda klimatet på EU-nivå. Det berättar vi gärna. Det finns nämligen ett alternativ till denna kommission. Konservativa von der Leyen blev vald med mycket knapp majoritet, som är beroende av rasistiska och klimatförnekande partier.

Det finns dock en progressiv majoritet i EU-parlamentet som skulle kunna rösta för en kommission som både följer Parisavtalet och som inte är beroende av partier som hotar demokratin. Varför gör ni inte det, Karin Karlsbro?

Forrige artikel Sveriges konsumenter: Återställ stödet till civilsamhällets organisationer Sveriges konsumenter: Återställ stödet till civilsamhällets organisationer Næste artikel Lindhagen: Så skyddar vi utsatta från våldet Lindhagen: Så skyddar vi utsatta från våldet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.