Hallå där Samuel Persson – ordförande i Missing people som fyller tio år

Sedan starten för tio år sedan har Missing people arbetat med 5 500 försvinnanden, och i 80 procent av fallen har personen återfunnits vid liv. Det stora engagemanget inom organisationen visar på att människor vill göra nytta, menar Missing peoples ordförande Samuel Persson.

Missing people registrerades som organisation 2012. Sedan dess har de knutit till sig 70 000 frivilliga sökare och har i dag ett 20-tal regionala avdelningar. 

– När vi annonserar om efterlysningar och sökinsatser på Facebook får det en enorm spridning. Jag är oerhört stolt över att ha varit med från början och att organisationen fungerar så väl som den gör, säger en av grundarna Anki Dahlberg, till Altinget. 

Samuel Persson har varit engagerad i Missing people i 15 år och är ordförande sedan i april förra året. 

Hur tar ni nästa steg för att utvecklas?

– Vi har hela tiden fokus på att stärka kvalitén i det vi gör och tittar just nu mycket på hur manuellt arbete kan plockas bort och digitaliseras för att rikta allt fokus på sökandet. I det operativa arbetet försöker vi ta vara på forskning om sökmetoder, sökinsatser och polisens erfarenheter. För oss är det också viktigt att närma oss myndigheter för att se hur vi kan dra nytta av varandra, även om vi har ett gott samarbete med flera instanser i dag.

Varför väljer man att engagera sig som volontär i Missing people?

– Det handlar om just det. Engagemang. Människor vill göra nytta i samhället och det visar sig tydligt, framför allt lokalt när någon i ens närområde försvinner.

Vilka svårigheter kan uppstå under ett sökande?

– Varje sök innebär olika problem och kräver därmed olika angreppsätt. Människor kan försvinna av många olika anledningar. Något som kan ställa till det är att vi inte vet hur många volontärer som ska dyka upp till ett sökande. Kommer det flera tusen personer till en plats kan det innebära praktiska utmaningar för patrulledare och personal.

Är det något fall som har berört dig särskilt?

– Ja, flera! Men det som stannar hos mig är fallen som får lyckliga slut. Att med lättnad få berätta för en förälder: ”Vi har hittat din dotter”.

Psykisk ohälsa ligger bakom många försvinnanden, har ni en dialog med aktörer som jobbar med sådana frågor?

– Vi har några pågående samarbeten, bland annat med Mind och Suicide Zero men givetvis är det bra att stärka relationerna på flera fronter.

Hur ska ni uppmärksamma tioårsjubileet?

– Vi har planerat in lite olika hemliga aktiviteter som ska äga rum varje månad. Nu i januari har vi publicerat en intervju med grundaren Anki Dahlberg. Håll utkik på våra sociala medier framöver!

Forrige artikel Riksrevisionen granskar stödet till civilsamhällets sociala organisationer Riksrevisionen granskar stödet till civilsamhällets sociala organisationer Næste artikel Överblick: Coronadokumenten pressar regeringen och mer skoltid får kritik Överblick: Coronadokumenten pressar regeringen och mer skoltid får kritik
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.