Han ska utreda hur lärosätenas säkerhet kan öka

Mot bakgrund till det rådande säkerhetsläget tillsätter regeringen en utredning om hur lärosätenas kompetens i säkerhetsfrågor kan stärkas. Tidigare landshövdingen Peter Egardt utses till utredare. 

Peter Egardt är ledamot i riksdagens arvodesnämnd och har tidigare varit landshövding i Uppsala. Nu får han i uppdrag av regeringen att se över hur universitetens och högskolornas kompetens i säkerhetsfrågor kan öka, med fokus på lärosätenas styrelser.

– Ett allvarligare säkerhetsläge skapar behov av ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor. Regeringen anser därför att det kan finnas anledning att ställa krav på sådan kompetens i lärosätenas styrelser, säger utbildningsminister Mats Persson i ett pressmeddelande

Regeringen menar att svenska lärosäten är intressanta för främmande makt och ser därför ett behov av en större beredskap för risker.

Uppdraget ska redovisas den 31 december 2023.

Forrige artikel Upphandlingsmyndigheten får ny chefsjurist Næste artikel Fredrik Lennartsson har lämnat SKR
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.