Helgjobb för riksdagsledamöterna inför sommaruppehållet: ”Orimligt”

Ett pressat schema tvingar riksdagsledamöterna till helgjobb. På lördagen samlas social- och justitieutskottet för debatt i kammaren.

Nästa vecka är det sommaravslutning i riksdagen och utskotten pausar sitt arbete till i augusti.

Men för att ledamöterna ska hinna klart med de ärenden som ska behandlas innan uppehållet behöver både social- och justitieutskottet ta sig in till riksdagen på helgen.

På lördag ska utskotten bland annat debattera regeringens förslag för utökade möjligheter till preventiva tvångsmedel och ledamöternas motioner om sjukvården och socialtjänstens arbete.

– Kammartiden räcker inte till innan riksdagen går på sommaruppehåll och då har man varit tvungen att ta till måndagar och nu även en lördag för hinna klara av alla debatter, säger socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) till Altinget.

Vanligtvis kan riksdagsledamöterna resa hem på helgen och tillbringa måndagar och fredagar i sin valkrets. Den senaste månaden har dock tre av fyra måndagar använts för debatter, och nu alltså även en lördag.

– Jag tror att det närapå aldrig har hänt. Även måndagar och fredagar är ytterst ovanligt, man har ju tiden fram till klockan 23 på kvällarna och det brukar ändå mata på och kunna hanteras.

Det är talmannen som tillsammans med kammarkansliet planerar sammanträdena i riksdagen. I ett mejl till Altinget skriver hans pressekreterare att det händer att riksdagen har debatter på helgerna, även om det är ovanligt.

”I år behövde det bli så här på grund av valet till Europaparlamentet. Det behövdes fler plenifria dagar än vanligt för att partierna skulle kunna bedriva valkampanj. När riksdagen planerade lördagens debatter fanns fler ärenden som sedan fallit bort”, skriver pressekreteraren.

Fredrik Lundh Sammeli tycker att det är orättvist att just socialutskottet behöver komma in på en lördag. 

Har ni argumenterat för att slippa ha debatten på helgen? 

– Ja. Det var klart tidigare i våras att det fanns en risk att det skulle bli debatter på lördagar. När vi fick besked om att det blev vi så har vi lyft via kansliet att vi tycker att det är orimligt. Att vi som har väldigt många debatter, utifrån stora motionsbetänkanden, skulle kunna slippa, säger Fredrik Lundh Sammeli.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Utredningen om anmälningsplikten förlängs Utredningen om anmälningsplikten förlängs Næste artikel Krysskampen avgjord – så slutade det Krysskampen avgjord – så slutade det
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.