Klart för vårdstrejk: ”Står för långt ifrån varandra”

Klockan 11 på tisdagen bryter vårdstrejken ut i fem regioner. Enligt Ekot står parterna för långt ifrån varandra för att medlarna ska kunna lägga ett bud.

Vårdförbundets konflikt med Sobona och Sveriges Kommuner och Regioner har pågått sedan den 25 april, då en övertids- och nyanställningsblockad bröt ut. Den medling som pågår gäller Sobonas avtalsområdet, men för att medling ska kunna ske mellan SKR och Vårdförbundet måste båda parter vara överens, vilket man inte är. 

Den strejk som bryter ut klockan 11 på tisdagen omfattar cirka 2 000 medlemmar på universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten, samt Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Samtidigt som strejken bryter ut hävs övertidsblockaden. {{toplink}}

Under förra veckan begärde de varslade regionerna lokala förhandlingar, eftersom regionledningarna ansåg att strejken skulle kunna innebära en samhällsfara. De förhandligarna avslutades i enighet, efter att vissa undantag gjorts. 

– Vi tar ansvar. Nu har våra lokala företrädare haft konstruktiva dialoger om de frågor där vi hade olika bild av om strejken skulle medföra samhällsfara. Vi har varit generösa och delvis tillmötesgående och båda parter är nöjda och överens, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

Parterna mötte medlarna under måndagen, men bedöms enligt Ekot stå för långt ifrån varandra för att ett bud ska kunna läggas. Vårdförbundet har krävt arbetstidsförkortning, men det säger arbetsgivarsidan nej till med motiveringen att det skulle bli för dyrt. 

Vårdförbundet har också lagt ett utökat strejkvarsel som träder i kraft den 11 juni, om inte parterna kommer överens. Det varslet omfatta 1 900 anställda och inkluderar även Region Värmland och Region Västerbotten, samtidigt som fler arbetsplatser i de regioner som varslats tidigare. Det innebär att cirka 3 900 av Vårdförbundets medlemmar är varslade om strejk.  

Enligt Region Skåne skulle en utökad strejk innebära att lasarettet i Ystad kommer att behöva stängas. 

– Lasarettet i Ystad har en unik strategisk placering. En så massiv strejk från Vårdförbundet innebär att vi mister en hörnsten i samhällets möjligheter att rädda liv vid ett katastrofläge i Skåne. Detta under en period då besöksnäringen går på högvarv och nationella förhöjda säkerhetsnivån innebär att vi måste ha beredskap. Vi har som samhälle inte råd att förlora så många vårdplatser, det vore förödande, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Grönland stannar hemma när Svantesson bjuder in Nordens finansministrar Grönland stannar hemma när Svantesson bjuder in Nordens finansministrar Næste artikel Vallöfte öppnar för mer fossil energi – M-topp backar Vallöfte öppnar för mer fossil energi – M-topp backar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.