Kraftig minskning av statens sparande

Ett underskott på 90 miljarder kronor är Ekonomistyrningsverkets nya prognos för det finansiella sparandet i år. Det innebär att överskottsmålet inte nås.

I Ekonomistyrningsverkets prognos från i höstas bedömdes statens besparingar nå målnivån för 2024. Nu är bilden en annan.

ESV ser ett kraftigt försämrat sparande i år. Lågkonjunkturen och ökade offentliga utgifter till följd av inflationen, ökade försvarsutgifter och andra åtgärder i budgeten för 2024 ger ett underskott i statens budget på 90 miljarder kronor, enligt myndighetens senaste prognos.

– Vi bedömer att det strukturella sparandet kommer att avvika tydligt från målnivån för överskottsmålet i år. Samtidigt är skulden i offentlig sektor låg, säger Helena Kaplan, prognoschef på ESV, i ett pressmeddelande.

Nästa år väntas i stället tillväxten och skatteintäkterna öka. Däremot räknar ESV fortsatt med ett underskott, då på 40 miljarder kronor. {{toplink}}

Forrige artikel Klimatpolitiska rådet: Utsläppen tillåts öka Klimatpolitiska rådet: Utsläppen tillåts öka Næste artikel Stort väljarstöd för att förbjuda vinster i välfärden Stort väljarstöd för att förbjuda vinster i välfärden
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.