M-ledamot kräver svar om public service oberoende i krig

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) måste klargöra hur regeringen ser på den så kallade lydnadsparagrafen i public service sändningstillstånd, den skrivning som reglerar relationen mellan regeringen och SR/SVT vid högsta beredskap. Det anser riksdagsledamot Lars Beckman (M).

Radioprogrammet Medierna har i ett par program undersökt innebörden i den så kallade lydnadsparagrafen i public service sändningstillstånd, det vill säga skrivningen om att public service-bolagen vid högsta beredskap ska agera som “självständiga organisationer med totalförsvarsuppgifter och lyda direkt under regeringen”.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter har inte ställt upp på någon intervju, utan endast gett Medierna skriftliga svar – utan att svara på själva kärnfrågan om hur det publicistiska oberoendet påverkas.

En första chans till kulturministern

Nu gör riksdagsledamot Lars Beckman (M) ett försök att få de svar som Medierna inte lyckats få.

– Jag ger först kulturministern en chans att svara skriftligt. Ger hon ett icke-svar även till mig, då kommer hon bli kallad till kammaren för en interpellationsdebatt. Den här sakfrågan är jätteviktig, säger Lars Beckman till Altinget.

Lars Beckman tycker det är nödvändigt att regeringen förtydligar innebörden av lydnadsparagrafen samt hur man ser på förhållandet mellan SVT/SR vid högsta beredskap.

– Antingen tycker man att det är en bra ordning att regeringen har kontroll, då får man säga det. Eller så är man för oberoende public service-medier även vid högsta beredskap, då får man säga att man tänker se över det här, säger han.

Dialog under våren

Nuvarande sändningstillståndet för public service gäller för perioden 2020-2025. I sitt skriftliga svar till Medierna skriver kulturministern att en halvtidsdialog kommer ske med public service-bolagen under våren. ”Det är en ordinarie avstämning mitt i tillståndsperioden som är avsedd att lyfta frågor som kommer behöva ses över inför den kommande tillståndsperioden.” skriver ministern.

Forrige artikel Strid ström av KU-anmälningar – men inte fler än tidigare år Strid ström av KU-anmälningar – men inte fler än tidigare år Næste artikel Överblick: Kritiserad gd får förlängt och lockdowns hade ingen effekt på dödligheten Överblick: Kritiserad gd får förlängt och lockdowns hade ingen effekt på dödligheten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.