Microsoft vill AI-utbilda 250 000 svenskar

Den amerikanska teknikjätten Microsoft satsar nära 34 miljarder kronor på AI-investeringar i Sverige. Bland annat siktar bolaget på att utbilda 250 000 svenskar i verktygen.

Amerikanska teknikbolaget Microsoft satsar 3,2 miljarder dollar, motsvarande 33,7 miljarder kronor, på AI i Sverige. Det är teknikbolagets största investering i landet någonsin och pengarna ska bland annat läggas på att bygga ut bolagets datacenter i Sandviken, Staffanstorp och Gävle.

– Genom den här infrastrukturen ger vi människor här tillgång till världens bästa AI-förmågor, säger Brad Smith, Microsofts vice ordförande på en pressträff på måndagsmorgonen.

Investeringen innefattar även en större utbildningssatsning. Bolaget siktar på att 250 000 svenskar ska gå Microsofts AI-utbildningar de kommande åren. Enligt Dagens Nyheter kommer utbildningarna ges både i samarbete med tekniska utbildningar och yrkesutbildningar, och som ”skräddarsydda vidareutbildningar” för anställda på svenska företag.

– Vi ser det här som en investering i att möjliggöra och försäkra att Sverige fortsätter att vara i fronten av den globala konkurrenskraften, säger Smith.

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar nyheten.

– Investeringen är så klart viktig i sig själv men det bekräftar också känslan vi har av att Sverige är en bra plats för techinvesteringar, säger han vid pressträffen.

Kristersson gläds särskilt åt att företaget vill stärka svenskars AI-kompetens.

– Det knyter an till en lång tradition av att vidareutbilda arbetskraften i Sverige, säger han. 

 

Forrige artikel Stora utmaningar för migrationen i EU även framöver Stora utmaningar för migrationen i EU även framöver Næste artikel Grönland stannar hemma när Svantesson bjuder in Nordens finansministrar Grönland stannar hemma när Svantesson bjuder in Nordens finansministrar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.