MP:s statssekreterare får gå med stukat avgångsvederlag

En ovanligt stormig regeringsperiod gör att de högsta politiska tjänstemännen hos Miljöpartiet får ett annorlunda avgångsvederlag.

Enligt reglerna har statssekreterarna normalt sett rätt till två års avgångsvederlag efter avslutad tjänstgöring. Men reglerna baseras på hur lång tid det gått sedan den senaste regeringsbildning, och regeln om två års ersättning gäller just efter att du suttit ett år.

Det gör att trogen tjänstgöring inte spelar någon roll för MP:s politiskt högst tillsatta tjänstemän, eftersom nuvarande regering först tillträdde i somras.

Men samtidigt går de inte helt lottlösa. För även om en regering har suttit mindre än ett år, så har statssekreterarna rätt till ett års ersättning. Och samtidigt har de rätt att utnyttja ett annat avgångsvederlag, det som de fick rätt till när regeringen avsattes i somras.

– Beslutet från juli 2021 gäller fortfarande, så om det nu fattas beslut om ett års avgångsvederlag så kommer dessa statssekreterare få ersättning ytterligare en tid genom det gamla beslutet som gäller fram till juli 2023, säger Jenny Ryderstedt på Regeringskansliets presstjänst.

För den som vill, så finns det alltså möjlighet att peka på två avgångsvederlagsavtal när de nu lämnat den politiska hetluften.

– Men de har inte rätt till båda ersättningarna samtidigt, påpekar Jenny Ryderstedt.

Om det är fler statssekreterare som får hänga på miljöpartisterna återstår att se. Det beror på vilka statssekreterare som hänger med i Magdalena Anderssons första regering.

 

Forrige artikel Vetenskapsakademien: ”Sverige tillät för stor smittspridning i början av pandemin” Vetenskapsakademien: ”Sverige tillät för stor smittspridning i början av pandemin” Næste artikel MP: Vi vill vårda och förtydliga skogsuppgörelsen MP: Vi vill vårda och förtydliga skogsuppgörelsen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.