Naturvårdsverket begär dryg miljard till naturen – får 137 miljoner

Tidöpartierna återställer nu en del av nedskärningarna på anslaget för skötsel av värdefull natur. Anslaget höjs med 137 miljoner nästa år, att jämföra med de 1,14 miljarder som Naturvårdsverket har begärt.

”Svenskarnas relation till naturen är djupt rotad i vår kultur.” Så inleder de fyra representanterna för Tidöpartierna sin gemensamma debattartikel i Aftonbladet.

Enligt debattartikeln ska anslaget för skötsel av värdefull natur höjas i budgetpropositionen som regeringen ska lämna till riksdagen på torsdag.

Det är totalt fyra olika poster som omfattar totalt 137 miljoner kronor per år 2025-2027:

  • Anslaget för skötsel av värdefull natur ökas med 100 miljoner kronor för att stärka skötseln av naturreservat.
  • 25 miljoner kronor för skötsel, besöksförvaltning och säkerhetsanordningar vid vandringslederna i Jämtland och andra fjällområden.
  • Fem miljoner kronor med fokus på klimatanpassning av vandringsleder.
  • Sju miljoner kronor till friluftslivet och för friluftsverksamhet för äldre.

Jämförelse ett och två

De 137 miljoner kronorna kan jämföras med att Tidöregeringen minskade anslaget för skötsel av värdefull natur med cirka 900 miljoner kronor, från cirka 2 miljarder år 2022 till 1,1 miljard, inför år 2023. I årets budget är anslaget på cirka 1,2 miljarder.

Konsekvenserna av minskningen av anslaget, i kombination med inflationen, har varit mycket påtagliga runtom i landet. Vid fördelningen av årets medel beskrev Claes Svedlindh, chef för Naturvårdsverkets naturvårdsavdelningen, för Altinget att myndigheten hade försökt ”hitta en absolut lägsta-nivå för vad som är minst smärtsamt eller tufft för länsstyrelserna”.

De 137 miljonerna kan också jämföras med den nivån som behövs, i alla fall enligt expertmyndigheten Naturvårdsverkets bedömning. I budgetunderlaget begär myndigheten 2,3 miljarder kronor inför år 2025, närapå en fördubbling av dagens nivå.

Hälsa och kulturarv

”Genom att vårda och värna naturen i dag, främjar vi både vår hälsa och vårt välmående samt lägger grunden för ett hållbart kulturarv för kommande generationer”, avslutar Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister (L), Jakob Forssmed, socialminister (KD), Karin Enström, partisekreterare (M) och Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson (SD), debattartikeln.

{{toplink}}

Forrige artikel Stöden som inte flyger – för stunden Stöden som inte flyger – för stunden Næste artikel Regeringspartierna hoppas på fri hyressättning före valet – uteslutet menar SD Regeringspartierna hoppas på fri hyressättning före valet – uteslutet menar SD
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.