Nobelpristagare får stort människorättspris

Fredspristagaren Denis Mukwege har blivit känd världen över för sin insats som gynekolog och chefsläkare på Panzisjukhuset i DR Kongo. Nu får han det prestigefyllda Aurorapriset för sina humanitära insatser.

Denis Mukwege fick utbildning och stöd vid uppstarten av Panzisjukhuset från Svensk pingstmission, PMU. Vid sjukhuset som ligger i Bukavu i östra delen av DR Kongo har tiotusentals kvinnor som har överlevt sexuellt våld vårdats.

PMU är fortfarande en av sjukhusets finansiärer och hans kopplingar till svensk pingströrelse har fört honom till Sverige vid flera tillfällen. Läkarmissionen är också en av de stora bidragsgivarna till driften av sjukhuset.

I Sverige har han bland annat fått Olof Palmepriset, Wallenbergmedaljen, ett hedersdoktorat vid Umeå universitet och Nobels fredspris. Han kandiderade även i det kongolesiska presidentvalet under förra året.

Nu får han priset Aurora prize for awakening humanity, vilket är ett av de största människorättspriserna i världen. Priset delas ut sedan 2016 på uppdrag av överlevare från det armeniska folkmordet och består av en prissumma på en miljon dollar.

− Denna utmärkelse är inte endast min. Den tillhör varje sjuksköterska, läkare och kurator som sliter outtröttligt på Panzisjukhuset och bortom det. Det är för varje förespråkare för fred och mänskliga rättigheter som tror på en framtid där rättvisa råder och helande finns tillgängligt för alla, sade han i sitt tacktal vid prisutdelningen.

Forrige artikel Hon föreslås bli ny riksrevisor Næste artikel Efter avhoppet: Byggnads ordförande vald till ny LO-boss Efter avhoppet: Byggnads ordförande vald till ny LO-boss
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.