Överblick: Nyförvärv på Bulletin och 100 reformförslag från M

En av tio får som insjuknar i corona får långtidscovid, visar en ny studie. Moderaterna lägger fram hundra integrationspolitiska reformförslag. Bulletin har tillsatt en ny, tillfällig chefredaktör. Läs Altingets nyhetsöverblick.

En ny svensk studie visar att var tionde som insjuknar i covid-19 drabbas av långtidscovid, skriver Sydsvenskan/TT. Studien har undersökt coronasmittad sjukvårdspersonal över tid.

Måttliga till allvarliga besvär som lukt- och smakbortfall och trötthet finns kvar hos var tionde person efter åtta månader.

– Det är en hög siffra och det är tråkigt att det är så pass många som har symtom som påverkar dem socialt, hemmet och på arbetet så länge, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien.

Däremot har studien inte hittat en ökad förekomst av hjärtklappning, långvariga besvär eller kognitiva besvär som minnesproblematik, som ofta brukar kopplas till långtidscovid.

M:s reformförslag

Under förmiddagen presenterade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson partiets nya integrationspolitiska förslag.

– Integration är en ensidig process. Att samhället ska anpassa sig är en felaktig inställning, säger Kristersson under pressträffen.

Bland de 100 reformförslag som partiet lägger fram vill Moderaterna bland annat införa ett språkmått som ska mäta integrationen utifrån grundläggande svenskkunskaper.

– Svenska språket är nyckeln att komma in och anpassa sig, säger Elisabeth Svantesson under pressträffen.

Bulletin får ny chefredaktör

Efter ett par turbulenta månader med flera personalavhopp har tidningssatsningen Bulletin fått en ny chefredaktör. Tidigare New York Times-redaktören Andrew Rosenthal tar över som tillfällig chefredaktör, skriver bland andra SVT.

Till tidningen Vanity Fair säger Rosenthal att han blivit erbjuden jobbet under tre månaders tid av styrelsemedlemmen Nicco Mele och att hans uppdrag är att göra Bulletin till en fungerande nyhetsorganisation.

Folkhälsomyndighetens pressträff

Under torsdagseftermiddagen klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam digital pressträff om covid-19. Altinget sänder den live här.

Forrige artikel Friskolor har flest obehöriga lärare Friskolor har flest obehöriga lärare Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (8 april) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (8 april)
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.