Partitoppar tar plats i ny grundlagskommitté

Partisekreterare och tidigare ministrar får kämpa för att enas i den grundlagskommitté som kritiserats redan innan den börjat arbeta. Altinget har namnen på ledamöterna som nominerats.

Tidigare i somras tillsatte regeringen en ny kommitté som ska föreslå ändringar i grundlagen, däribland flera punkter som omfattas av Tidöavtalet. Det handlar bland annat om en grundlagsskyddad rätt till abort och återkallelse av medborgarskap.

Regeringens beslut fick snabbt kritik av oppositionen som tror att det kan bli svårt att nå samsyn i flera av de frågor som ingår i kommitténs uppdrag. Det handlar inte minst om den begränsning av föreningsfriheten som regeringen vill se för att förbjuda deltagande i kriminella gäng.

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi kallar det en ineffektiv åtgärd mot gängkriminaliteten, och den tidigare ministern har nu nominerats att föra partiets talan i kommittén. Med sig får han Björn von Sydow och riksdagsledamot Amalia Rud Pedersen. 

Partisekreterare håller ställningarna

Moderaterna och Sverigedemokraterna kniper två platser vardera i den nya kommittén. Från regeringspartiet är det partisekreterare Karin Enström som ska hålla ställningarna tillsammans med riksdagsledamot Erik Ottoson (M).

SD har i sin tur nominerat riksdagsledamot Ludvig Aspling, ledamot i socialförsäkringsutskottet, och Kristoffer Löfblad, jurist på partiets riksdagskansli. 

Övriga partier får nöja sig med en ledamot i den nya grundlagskommittén. Miljöpartisten och tidigare riksdagsledamoten Maria Ferm gör comeback i riksdagshuset

Centerpartiet har nominerat sittande riksdagsledamot Malin Björk, ledamot i konstitutionsutskottet, och Vänsterpartiet ger förtroendet till den tidigare gruppledaren Mia Sydow Mölleby.

Liberalerna och Kristdemokraterna har nominerat de tidigare riksdagsledamöterna Mathias Sundin och Anders Andersson.

Den nya kommittén leds av justitieråd Henrik Jermsten och ska redovisa sina förslag senast den 1 december 2024.

Beslutskedja: Utredning: Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter, Dir. 2023:83

15/6
2023
30/8
2023
1/12
2024
Forrige artikel Rise får ny vd i höst – hon tar över Rise får ny vd i höst – hon tar över Næste artikel Hon är Migrationsverkets nya generaldirektör Hon är Migrationsverkets nya generaldirektör
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.