Regiontopp: Våra anställda ska inte behöva följa Tidöavtalet

Släng informationsplikten i papperskorgen. Den uppmaningen riktar nu regionråden i Västra Götaland till sjukvårdsministern. Samtidigt lovar de att ingen regionanställd ska behöva bryta sin tystnadsplikt.

Protesterna mot Tidöavtalets skrivning om att lämna förslag på en ordning så att kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera polis och Migrationsverket när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd har väckt starka reaktioner.

Läkarförbundet anser att det bryter mot förbundets etiska regler om människors lika värde och Svensk Sjuksköterskeförenings etiska råd säger i ett uttalande att avtalet strider mot vårdetiken.

”Att anmäla en person utan uppehållstillstånd till annan myndighet ingår inte i legitimerade sjuksköterskors arbetsuppgifter”, skriver det etiska rådet i sitt uttalande.

Även Vårdförbundet anser att informationsplikten strider mot professionsetiken.

{{toplink}}

Nu får yrkesgrupperna politiskt stöd. Det rödgröna styret i Västra Götalandsregionen säger i ett pressmeddelande att ingen av regionens 56 000 anställda ska tvingas bryta mot sin tystnadsplikt.

– Jag tror vi är först ut med den här markeringen, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) till Altinget.

"Gör om, gör rätt"

Markeringen görs efter att den politiska ledningen kontaktats av anställda, däribland läkare, som är oroliga för vad informationsplikten kan innebära och för att personer kommer att avstå från att söka vård av rädsla för att bli rapporterade.

– Den oron ska inte behöva finnas. Vår vädjan är att ansvarig minister går ut och säger att man har fel och slänger det här i papperskorgen, säger Helén Eliasson.

Hon förväntar sig också att regeringen backar och att hälso- och sjukvårdslagens paragrafer om vård efter behov ska följas, liksom sekretesslagstiftningen.

– Allt annat vore fel, tycker vi. Jag hoppas att andra regioner följer efter. Regeringen ska göra om och göra rätt.

Om det blir ett lagkrav, vad gör ni som arbetsgivare då?
– Då blir det en fråga via Sveriges Kommuner och Regioner kring hur vi ska förhålla oss.

Kan ni säga åt era anställda att bryta mot lagen?
– Jag kan konstatera att kravet inte är förenligt med den lagstiftning vi har i dag, säger Helén Eliasson.

Altinget har sökt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), men hon har inte återkommit. På en skriftlig fråga i riksdagen tidigare om vilka undantag som ska göras så hänvisade hon till den kommande utredningen.

Forrige artikel Arbetsförmedlingens gd: Ökad arbetslöshet trots lediga jobb Arbetsförmedlingens gd: Ökad arbetslöshet trots lediga jobb Næste artikel Förslag om skärpta säkerhetsregler vid statlig rekrytering får kritik Förslag om skärpta säkerhetsregler vid statlig rekrytering får kritik
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.