Reinfeldts folk in i Sidas ledning när regeringen ska reformera biståndet

Regeringen utsåg på torsdagen inte bara Jakob Granit till ny generaldirektör för Sida. Dessutom blir den tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson (M) ny styrelseordförande och Fredrik Reinfeldts (M) tidigare statssekreterare Katarina Areskoug Mascarenhas får plats i styrelsen.

Den sammantagna bilden är att regeringen möblerar om rejält inför höstens väntade konkretiseringar av vad de kallar för biståndets reformagenda. Som bekant var Gunilla Carlsson moderat biståndsminister under alliansregeringen 2006–2013.

Ny inriktning

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) har annonserat en ny inriktning. Fokus ska ligga mer på närområdet, som Ukraina, kopplingen handel-bistånd ska bli tydligare och FN få mindre.

Jakob Granit kommer från posten som gd och chef för Havs- och vattenmyndigheten. Han har jobbat med utvecklingsfrågor vid Världsbanken, den Globala Miljöfaciliteten (GEF) och Sida. Han har också varit verksam vid flera forsknings- och policyinstitut, och regeringen lyfter även fram hans förhandlingsvana.

Sökte du eller blev du tillfrågad?

– Jag sökte, säger Jakob Granit till Altinget.

Hur väl insatt är du i vad regeringens reformagenda kommer att innebära? Jag antar att du inte har köpt grisen i säcken?

– Jag är insatt i de övergripande dragen, med förändringsbehoven som regeringen har målat upp tydligt. Detaljerna har jag inte exakt, men som du vet så styrs myndigheter av regleringsbrev och annat. Men innan dess så för vi en dialog om agendan.

– Men de stora dragen, en starkare koppling mellan systemtänk med handel, bistånd, utveckling och investeringar – den är jag väl införstådd med. Och fokus mot att stödja Ukraina i den fruktansvärda kris de befinner sig i.

Vad är det som gör dig lämpad för det här uppdraget?

– Den breda erfarenhet som jag har från utvecklingsarbete över stora delar av världen. Operationellt, strategiskt men också forskning- och policymässigt. Sedan har jag lett en myndighet med ett stort och svårt uppdrag, så jag har myndighetsvana också och vet hur de sköts och styrs.

Vilket blir din största utmaning?

– Sida har jobbat länge under ett ramverk, nu kommer nya prioriteringar och då måste man internalisera dem och se vad de innebär för organisationen framåt, säger Jakob Granit.

Tillbaka i hetluften

Brutalt uttryckt stångade Gunilla Carlsson under sin tid som biståndsminister pannan blodig mot biståndsförvaltning och civilsamhälle.

Hon drev ”resultatagendan”. Statsvetaren Göran Sundström skildrar i ”Brutet förvaltningskontrakt” hur arbetet resulterade i konflikter och bristande tillit mellan den politiska ledningen och förvaltningen.

Man skulle kunna säga att Gunilla Carlsson sticker huvudet i getingboet igen.

– Jag ser det inte så, utan är glad över förtroendet att få ställa mina erfarenheter till förfogande. Jag har ju en bakgrund inom svenskt bistånd men har också jobbat internationellt med de här frågorna i tio år. Jag hoppas kunna se till att styrelsen fortsätter göra det här gedigna arbetet kring god intern kontroll, effektiv förvaltning. Och vara ett stöd till gd och verksledningen, säger hon till Altinget.

Sida svårstyrd myndighet

Gunilla Carlsson beskriver det som en spännande och svår tid att få det här uppdraget i.

– Det är en stor och viktig myndighet som också är ganska svårstyrd. Så det är ett tungt uppdrag.

Apropå Göran Sundströms bok ”Brutet förvaltningskontrakt”, vilka lärdomar du tar med dig från den tiden in i den här uppgiften?

– Dels att ha en gedigen och förankrad förändringsagenda, dels att se till att svenskt bistånd är respekterat – och det är det. Sedan att myndigheten är välskött och kan sitt uppdrag. Jag hade aldrig tackat ja till det här uppdraget om det inte var fallet, säger Gunilla Carlsson.

Var förstahandsvalet

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) var nöjd med utnämningarna.

– Vi har sagt att 2023 blir ett år av förändringsarbete, reformagendan kommer att presenteras under 2023, säger Johan Forssell till Altinget.

Var Jakob Granit ert förstahandsval?

– Ja.

Vad är det som gör honom lämpad?

– Han har bred erfarenhet från Sida och Världsbanken och han är en uppskattad gd på Havs- och Vattenmyndigheten.

Det står också klart att tre styrelseledamöter inte får förlängt förordnande när deras nuvarande nu går ut. Det gäller vice ordförande Charlotta Gustafsson, överdirektör på FRA. Det gäller även Viktor Galaz, forskare och docent på Stockholm resilience center, samt Filippa Bergin, hållbarhets- och affärsutvecklare.

Tidigare statssekreterare in

In kommer i stället Katarina Areskoug Mascarenhas, som var statssekreterare hos dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) 2010–2014. Hon kommer närmast från en tjänst som EU-rådgivare på Kreab och var chef för EU-kommissionens representation i Sverige mellan 2015 och 2020.

Bo Netz, senior rådgivare på Trafikverket, får förlängt förordnande till den 30 juni 2026.

De vakanta styrelseposterna ska regeringen återkomma till, säger Johan Forssell.

Forrige artikel Pourmokhtari om Macrons krav på miljöpaus: ”Bekymrad” Pourmokhtari om Macrons krav på miljöpaus: ”Bekymrad” Næste artikel Ministern oförstående till kritiken om Vetenskapsrådets anslag Ministern oförstående till kritiken om Vetenskapsrådets anslag
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.