Replik: Sida diskriminerar inte

Sida är en förvaltningsmyndighet och följer den statliga värdegrunden, skriver myndigheten i en replik. 

Af Torbjörn Pettersson
Chef för avdelningen för internationella relationer och tematiskt stöd, Sida

I en debattartikel publicerad den 28 juni kritiseras Sidas riktlinjer för projektstöd av flera företrädare för organisationer som är kritiska till dagens abortlagstiftning.

Sida är en förvaltningsmyndighet som utgår från den statliga värdegrunden och svensk politik på området. Vårt villkor är att de organisationer vi stödjer finansiellt inte agerar på ett sätt som motarbetar den svenska politiska linjen om sexuella och reproduktiva rättigheter inklusive rätten för kvinnor att besluta om sin egen kropp.

Diskriminerar inte 

I nämnda riktlinjer från 2023 Rapport anges bland annat att Sida och Sidas samarbetsparter gemensamt inom ramen för de samarbeten och partnerskap som etableras, bland annat tar avstånd ifrån uttalanden eller aktiviteter som undergräver sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Sida diskriminerar inte organisationer på grund av deras grundläggande värderingar men med formuleringen att ”ta avstånd från” menas att Sida inte stödjer organisationer som aktivt driver en anti-abortagenda.

Forrige artikel Regeringen måste överge sina populistiska budskap Regeringen måste överge sina populistiska budskap Næste artikel Jägarnas riksförbund: Vargar dödar fler vargar än jägarna Jägarnas riksförbund: Vargar dödar fler vargar än jägarna
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.