Replik: Svenska folket bör aldrig sänka sig till Timbros nivå

Sveriges politiker borde aldrig sänka sin ambitionsnivå till Timbros. Svenska folket har rätt till bostäder där de kan laga mat, skriver Linn Svansbo, S-debattör och reformist.

Af Linn Svansbo
S-debattör och reformist

En omvärdering av bostadspolitiken är ett måste, skriver Rutger Brattström från Timbro i en debattartikel. Han har helt rätt. Men han tycks inbilla sig att den enda lösningen för att bygga fler bostäder är att bygga sämre bostäder. ”Varför inte strunta i att bygga kök i bostäder?” frågar han sig i artikeln.

Varför har Timbro lägre ambitioner än vad de bostadspolitiska företrädarna hade i början av 1800-talet, undrar jag.

Hundratusentals är ofrivilligt hemmaboende

Det är dyrt och svårt att bo tryggt i Sverige. Hundratusentals unga är ofrivilligt hemmaboende och ett oräkneligt antal människor är fast i samboförhållanden de önskar att de kunde kunde lämna. Det är naturligtvis ett enormt problem. Förutom att det gör människor otrygga och ofria, hindrar det företag från att rekrytera ny personal och lärosäten att locka studenter. Det är ett enormt problem, men till skillnad mot vad Timbro förespråkar måste vi inte acceptera minilägenheter till 1800-talsstandard för att lösa problemet.

Deras resonemang utgår från att de enda två alternativen som finns är köks- och fönsterlösa trailerparks, eller bostadsbrist. De har fel.

Folk ska ha råd att bo – och laga mat 

En annan lösning skulle kunna vara offentliga investeringar i hyresrätter. Ökad press på kommuner som i dag vägrar bidra till bostadsbyggandet, att göra det. Mer användning av de allmännyttiga bolagens muskler. Investeringsstöd. Gemensam och demokratiskt styrd bostadspolitik där vi använder den gemensamma plånboken för att bygga det vi behöver: bostäder som folk har råd att bo i. Och som de kan laga mat i.

Timbro vill att politiken ska dra sig undan. Jag hoppas att politiken lägger sig i mer. Deras ambitionsnivå bör aldrig sänka sig till Timbros.

Svenska folket har hör och häpna både rätt till – och råd med – bostäder med både badrum, fönster och kök. 

Forrige artikel Skattepengar i sjön att subventionera hyrcyklar Skattepengar i sjön att subventionera hyrcyklar Næste artikel Dina siffror är ett misslyckande för Sverige, Malmer Stenergard Dina siffror är ett misslyckande för Sverige, Malmer Stenergard
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.