S-kritiken: Regeringens extramiljoner till folkhögskolor räcker inte

Regeringen föreslår ytterligare 100 miljoner kronor till folkhögskolorna i budgeten. ”Utbildningsministern har gett sken av att de här frågorna skulle prioriteras, men med den inflation och de kostnadsökningar vi ser i Sverige så räcker det tyvärr inte”, säger Magnus Manhammar (S).

Magnus Manhammar (S) är ledamot i kulturutskottet, med ansvar för folkbildningspolitiska frågor.

– Jag tror att det råder stor besvikelse hos folkhögskolorna och stor oro bland studieförbunden i landet, säger Magnus Manhammar till Altinget.

Utbildningsminister Mats Persson (L) ger kommentar via mejl: ”Genom folkhögskolan får individer en chans att till exempel skaffa sig en yrkesutbildning eller behörighet för högre studier. Folkhögskolorna behöver resurser för att kunna genomföra sin verksamhet. Därför föreslår regeringen nu en betydande allmän förstärkning om 100 miljoner till folkhögskolorna varje år från och med 2024.”

Fel föregå utredning

Magnus Manhammar vill inte säga hur mycket Socialdemokraterna tänker att lägga på folkbildningen i sin skuggbudget, men att det är tydligt att det behövs mer för att ge stöd till omställning och för att ge människor en andra chans.

– Sedan blir det fel när regeringen föregår utredningen om en samlad folkbildningspolitik, som kommer med sina förslag nästa år. I stället för att vänta på den, så verkar man stressa fram en egen politik utan något stöd i Folkbildningssverige.

Är det inte en regerings uppgift att driva en egen politik?

– En regerings uppgift är att bedriva en politik som gör samhället bättre, och att göra det tillsammans med berörda parter. Man bör driva folkbildningspolitik i dialog. Att inte svara på frågor och inte lyssna på utredningar är bara oansvarigt, säger Magnus Manhammar.

Några personer som Altinget har talat med har också undrat om pengarna kommer att tas från studieförbundens anslag. Att frågan uppstår beror på den promemoria daterad den 26 april i år, om att regeringen framöver vill besluta hur stor del av folkbildningsanslaget som ska hamna hos folkhögskolor respektive studieförbund. Folkbildningsrådet skulle fortsatt därefter svara för fördelningen.

Den förändringen föreslås träda i kraft vid årsskiftet.

{{toplink}}

– Det är ändå anmärkningsvärt att regeringen verkar vilja splittra folkbildningen genom att ge olika anslag till folkhögskolor och studieförbund. De är precis lika viktiga, och de behövs extra mycket i tider av lågkonjunktur, säger Magnus Manhammar.

Forrige artikel Regeringen utreder myndighetsrensning Regeringen utreder myndighetsrensning Næste artikel Efter omröstningen – MP vill behålla språkrörsmodellen Efter omröstningen – MP vill behålla språkrörsmodellen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.