SD-kravet står fast: Låt myndighet ta över Folkbildningsrådets uppgifter

Särskilde utredaren Christer Nylander rekommenderar i Folkbildningsutredningens slutbetänkande att Folkbildningsrådet ska finnas kvar. Men det avgör inte frågan. ”Vi förespråkar en myndighetslösning sedan flera år, och det står vi fast vid”, säger Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson Alexander Christiansson.

Folkbildningsrådets och självförvaltningsmodellens framtid ligger sedan en tid i den politiska vågskålen, då både Sverigedemokraterna och Moderaterna har motionerat om att en myndighet borde ta över de myndighetsliknande uppgifter som rådet har i dag.

– I tilläggsdirektivet stod det att om jag skulle vilja behålla Folkbildningsrådet så skulle jag ändå lägga förslag på ett alternativ. Men utredningens förslag är att behålla självförvaltningsmodellen, säger utredare Christer Nylander till Altinget.

{{toplink}}

Inte avgjort

I slutbetänkandet till utbildningsminister Mats Persson (L), ges tre möjliga modeller.

  1. Modell 1: Självförvaltningsmodellen behålls.
  2. Modell 2: En eller flera myndigheter tar över hela ansvaret för fördelning, kontroll, uppföljning och utvärdering av statsbidraget till folkbildningen.
  3. Modell 3: Folkbildningsrådet och Sisu Idrottsutbildarna behåller ansvaret för fördelning av statsbidraget till folkbildningen, medan en eller flera myndigheter får ansvaret för kontroll, uppföljning och utvärdering.

Men även om Nylander förespråkar den första modellen, så kan frågan komma att leva kvar. Sverigedemokraterna tänker inte släppa tanken på att ge huvudansvaret till en myndighet.

– Det är känt sedan länge vad vi tycker. Vi förespråkar en myndighetslösning sedan flera år, och det står vi fast vid. Det är det enda rimliga för att öka transparensen och ansvaret för skattebetalarnas pengar. Det ansvaret är politiker tillsatta för att ta. Vi kommer även fortsatt att förespråka en myndighetslösning, säger SD:s kulturpolitiske talesperson Alexander Christiansson till Altinget, och tillägger:

– Men jag tycker att Christer Nylander har gjort ett mycket bra jobb, så han ska ha en guldstjärna för det.

Ser du att Folkbildningsrådet och självförvaltningsmodellens framtid kommer att vara den politiska knäckfrågan även framåt?

– Det är lite tidigt att säga innan vi har känt övriga Tidöpartierna på pulsen. Nu ska utredningen ut på remiss och sedan blir det en samordningsfråga, säger Christiansson.

”Undergrävt civilsamhällets ställning”

Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson Vasiliki Tsouplaki välkomnar utredningen.

– Jag tycker vid en snabbläsning att det ser ut som nyanserade slutsatser i slutbetänkandet. För mig är det viktigt att självförvaltningsmodellen kvarstår.

Ger det här en rimlig chans för en långsiktig lösning som kan hålla, oavsett politiska majoritetsförhållanden?

– Tidigare har vi haft bred parlamentarisk samsyn kring den modell som gäller i dag, där folkbildningen får vara självständig. Men det beror på hur mycket makt regeringen ger SD i det här. Vi har i dag en självförvaltningsmodell även för friluftslivets organisationer och Riksidrottsförbundet. Så frågan är hur man ställer sig till civilsamhället i stort, när man i två år har undergrävt dess ställning och finansiering på ett skrämmande sätt, säger Vasiliki Tsouplaki.

Även kulturutskottets ordförande Mats Bergsten (MP) är försiktigt positiv. ”Vi måste självklart analysera betänkandets förslag i detalj, men vi välkomnar att utredningen tydligt betonar folkbildningens frihet att själva forma sin verksamhet med armlängds avstånd till staten och politiken. Vi tycker också att självförvaltningsmodellen bör behållas. Samtidigt håller vi med om vikten att säkerställa ändamålsenlig kontroll och uppföljning för att återuppbygga tilliten för folkbildningen. Utredningens förslag medför en ökad administrativ börda som riskerar att tära på anslagen till folkbildningen”, skriver han i en skriftlig kommentar till Altinget.

Tillsattes av S

Det var den tidigare S-regeringen som den 9 juni 2022 tillsatte folkbildningsutredningen. Bland annat på grund av att fusk och oegentligheter hade avslöjats på Järvafältet.

Den 15 september 2023, efter regeringsskiftet, fick den ett tilläggsdirektiv att ”överväga om styrningen och medelstilldelningen helt eller delvis ska hanteras av en eller flera befintliga myndigheter i stället för av Folkbildningsrådet och redovisa sådana alternativ”.

Tilläggsdirektivet var en följd av Tidöavtalet, där det står att ”övervägas om medelstilldelningen ska hanteras av en myndighet i stället för av Folkbildningsrådet”.

Börjat reformera

Regeringen har tillsammans med Sverigedemokraterna påbörjat en reformering av folkbildningen redan innan Christer Nylanders utredning var klar. Bland annat fattade de beslut om att själv fördela anslagen mellan folkhögskolor och studieförbund, medan Folkbildningsrådet behåller uppgiften att därefter fördela medlen vidare till respektive folkbildningsform.

Förslagen i Folkbildningsutredningen är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2026.

{{toplink}}

Beslutskedja: Styrning och uppföljning av folkbildningen – vägval inför framtiden

9/6
2022
10/6
2022
28/9
2022
2/11
2022
21/12
2022
13/1
2023
29/3
2023
21/6
2023
18/9
2023
19/9
2023
20/9
2023
27/9
2023
27/3
2024
27/3
2024
3/4
2024
5/4
2024
5/4
2024
19/4
2024
13/6
2024
14/6
2024
14/6
2024
14/6
2024
9/9
2024
9/12
2024

Forrige artikel Utredarens besked: Behåll Folkbildningsrådet Utredarens besked: Behåll Folkbildningsrådet Næste artikel Charlie Weimers (SD) fick stöd från exiliransk kampanj Charlie Weimers (SD) fick stöd från exiliransk kampanj
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.