EU-parlamentariker lämnar SD – kandiderar för Folklistan

EU-parlamentarikern Johan Nissinen lämnar Sverigedemokraterna. I stället kandiderar han för Folklistan i EU-valet.

Johan Nissinen, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, kandiderar för Folklistan i valet till Europaparlamentet. Det meddelar partiet på en pressträff, rapporterar Expressen.

– Det känns väldigt fantastiskt att vara med i en folkrörelse som jag tror kommer göra skillnad, säger Nissinen enligt tidningen.

Petades

Johan Nissinen kom in i Europaparlamentet när Jessica Stegrud valdes in i riksdagen 2022. Inför SD:s landsdagar i höstas tog Nissinen fram ett HBTQ+-politiskt program som sedan drogs tillbaka.

När Sverigedemokraterna presenterade sina toppnamn saknades Nissinen i topptrion, som i stället består av Charlie Weimers, Beatrice Timgren och Dick Erixon. Johan Nissinen fick i stället plats 12 på SD:s valsedel.

”Det är tråkigt men jag respekterar partiets beslut”, skrev Nissinen på Facebook.

Lämnar SD

Enligt SD:s stadgar får en person inte kandidera för ett annat politiskt parti. ”I och med detta har personen ifråga själv valt att lämna partiet”, skriver partiets presstjänst i ett mejl till Altinget.

{{toplink}}

Forrige artikel Aktionsgrupp är Årets europé Aktionsgrupp är Årets europé Næste artikel Magdalena Anderssons tidigare städerska får skadestånd
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.