SD: Trafikverket har tagit till sig av kritiken

Sverigedemokraterna har släppt kravet på en uppdelning av Trafikverket efter att myndigheten nu presenterat ett åtgärdsprogram. Det sker mot bakgrund av partiets dialog med myndigheten, menar Thomas Morell (SD), trafikpolitisk talesperson. Trafikverket avvisar däremot förklaringen.

Efter att länge ha drivit frågan hårt om en uppdelning av Trafikverket för att komma till rätta med problemen med den svenska järnvägen backar Sverigedemokraterna på tisdagen från den uppmaning som utskottet skulle rikta mot regeringen. 

Socialdemokraternas trafikpolitiska talesperson Gunilla Svantorp anser att Sverigedemokraternas omsvängning i frågan är ”väldigt märklig” och menar att partiet vikt sig i frågan i förhandlingar med regeringen. 

SD:s trafikpolitiska talesperson Thomas Morell anser dock inte att den utredning som en utskottsmajoritet ville se behöver påbörjas redan nu, då Trafikverket har antagit ett åtgärdsprogram. Enligt Morell sker det efter att partiet varit i kontakt med myndighetens ledning och generaldirektör. 

– Vi har haft en nära dialog med Trafikverkets ledning och varit tydliga med vad vi förväntar oss. Igår presenterade de åtta punkter som de ska jobba med. Nu förväntar vi oss ett resultat, säger han till Altinget.

Hur rimmar ert agerande med hur en ska styra myndigheter?

– Vi styr inte. Dessutom är jag inte minister. De kan sitta ner med oss och sedan bara strunta i det som sagts. Men vi har inte lagt det på den nivån, utan fört diskussionen på en saklig nivå och diskuterat problemet, säger Thomas Morell, som också är vice ordförande i trafikutskottet, och fortsätter:

– Vi är inte efter att sparka generaldirektör, och skapa oreda och kaos.

Myndigheten dementerar

När Altinget når Trafikverkets presschef Bengt Olsson känner han inte igen bilden av att myndigheten suttit i dialog med SD-företrädare inför det att de aviserade sina åtgärder.

– Jag känner inte igen den beskrivningen överhuvudtaget, säger han till Altinget.

Han hänvisar bland annat till att Trafikverkets genomlysning skett oberoende av partiets krav, och innan diskussionerna påbörjades i utskottet.

– Vi har ju gjort genomlysningen långt innan SD gått vidare med detta.

Myndighetsledningen har däremot återkommande träffat trafikutskottet och svarat på frågor från ledamöterna, fortsätter Olsson.

{{toplink}}

SD: Ingen Tidöförhandling

Att enskilda partiföreträdare – som Morell beskriver det – skulle ha kontakt med en myndighets ledning mot bakgrund av hot om att dela upp densamma hör inte till vanligheterna.

Thomas Morell reviderar samtidigt sina uttalanden senare i intervjun.

– Jag ser det inte som att jag dikterar villkoren för dem, men vi har haft en hjärtlig dialog, säger han.

– Vi har sagt vad vi förväntat oss av Trafikverket. Tågen ska gå och vägtrafiken ska inte stå still på grund av lite snö. Nu har myndigheten lagt manken till att snabbare komma till det resultat som vi alla vill komma till, jämfört med om en utredning skulle vidtas. Men blir deras arbete en papperstiger, så får vi återkomma i utskottet.

Svantorp pekar samtidigt på att det, oavsett kritiken mot myndigheten, borde genomföras en genomlysning av sammanslagningen. Hur ser du på det argumentet?

– Det får stå för henne. Vi har hittat en lösning på annat håll. De ska få arbetsron att göra det som de utlovat att ta tag i nu, säger Morell.

Gunilla Svantorp bedömer att partiet skulle ha svängt i frågan efter förhandlingar inom Tidösamarbetet. Men det dementerar Morell.

– Nej, så är det inte. Utan vi har fokuserat på sakfrågan, att åtgärda problemen i väg- och järnvägstrafiken. {{toplink}}

Forrige artikel Ingen majoritet för uppdelning av Trafikverket efter SD:s vändning : ”Väldigt märkligt” Ingen majoritet för uppdelning av Trafikverket efter SD:s vändning : ”Väldigt märkligt” Næste artikel Regeringskansliet informerades om Kalla fakta-anmälan Regeringskansliet informerades om Kalla fakta-anmälan
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.