Sju av elva tvingas sluta på Concord Sverige

Concord Sverige står inför drastiska nedskärningar. Sex av elva anställda har sagts upp och en har gått självmant. ”Med en annan framförhållning och en konsekvensanalys, så hade den här processen kunnat gå på ett bättre sätt. Nu är det mycket som raseras”, säger verksamhetschef Cecilia Nilsson Kleffner.

Omstruktureringen av civilsamhällesbiståndet skapar stor oro inom civilsamhällets biståndsorganisationer. Biståndsplattformen Concord Sveriges personalminskning med sju personer av elva var något som Global Bar Magazine var först med att rapportera om.

– Det har varit flera år av ryckighet i vår finansiering, till exempel när Socialdemokraterna skulle skära ner anslagen med 40 procent 2022. Men det senaste började på mötet i mars när Sida informerade att avtalen med civilsamhällets organisationer skulle sägas upp i och med den sista december, berättar Concords verksamhetschef Cecilia Nilsson Kleffner för Altinget.

{{toplink}}

Regeringen har gett Sida i uppdrag att se över det bistånd som förmedlas via partnerorganisationerna och utreda vilka konsekvenser det skulle få om myndigheten själv fördelar medlen.

Beslutet inte fattat

Sida jobbar tvåspårigt. För även om regeringen ännu inte har fattat något beslut om att myndigheten ska ta över fördelningen av civilsamhällesanslagen, så gav biståndsmyndigheten de strategiska partnerorganisationerna i ett möte den 15 mars beskedet att avtalet med dem kommer att sägas upp vid årsskiftet.

Dessutom pågår en process där Sida har bjudit in civilsamhällesaktörer från hela världen att ansöka om att få om att bli nya partners. I kommande vecka ska Sida ge besked om vilka organisationer som kommer att gå vidare i processen. 2 728 biståndsorganisationer från hela världen har anmält sitt intresse.

Concord har sagt upp folk nu med tanke på uppsägningstiden. Andra organisationer kan också behöva minska personalstyrkan, om de inte finns med på listan över potentiella Sida-partners som förväntas presenteras inom kort.

För Concord Sveriges del är Sida-utlysningen den strimma hopp som finns.

– Ja, vi är med i utlysningen som Sida har gjort. Så vi söker samma finansiering som vi har haft i många år, det vill säga samma avtal som kommer att sägas upp. Samtidigt har regeringen ändrat reglerna för egeninsatsen. Så utöver att anslaget försvinner måste vi också säkerställa att vi har tillräckliga medel för en egeninsats på 15 procent.

Och hur finansierar ni de höjda egeninsatserna?

– Genom medlemsavgifterna. Så det hänger på att medlemmarna har resurser, och många av dem har också fått finansieringen indragen när fredsmiljonen och infokom försvann.

Ni är en plattform med 80 medlemmar. Har ni uttömt möjligheten att de skjuter till medel?

– Ingen av dem kan matcha Sida. Få civilsamhällesorganisationer har finansiering som inte är öronmärkt. Våra medlemmar bidrar med kompetens och engagemang i plattformen, säger Cecilia Nilsson Kleffner.

De nya tjänsterna på Concord kommer att behöva anpassas till den nya organisationen, så de blir breda i sin utformning.

– Vi blir plattformssamordnare allihop, men några blir mer inriktade på kommunikation och några får fokusera mer på policy. För oss är kärnverksamheten att stötta våra medlemmar.

Vilka blir konsekvenserna för folkrörelsebiståndet?

– Civilsamhället blir svagare på så sätt att det blir svårare att poola resurser och samarbeta om kommunikation och policyanalys. Det blir också svårare att lära av varandra. Det generella informationsflödet kring bistånds- och utvecklingssamarbete kommer att minska.

– Om vi inte kan poola så måste många organisationer säkerställa den här kunskapen på annat sätt för att göra ett bra arbete. Vi samordnar dialog med regering, riksdag och näringsliv. Utan Concord måste de aktörerna gå brett med förfrågningar.

– Vi vill vara hoppfulla och hoppas att det löser sig.

Hur jobbar ni med personalen?

– De är otroligt kunniga om de politiska processerna, så de har full koll på våra förutsättningar. Vi har också bra stöd från Fremia. Samtidigt är kanske det viktigaste: Det här drabbar inte bara oss utan många av våra medlemmar. Vi hjälper och stöttar varandra som sektor.

Hur har er finansiering sett ut?

– Vi hade en budget på cirka 11 miljoner kronor från Sida. Vi har också haft EU-anslag och vi har medlemsavgifter som har gett cirka 7–8 procent jämfört med Sida-anslaget.

Cecilia Nilsson Kleffner menar att Concords analyser och bevakning av biståndet har gjort civilsamhället bättre i deras relation till regering och Sida.

– När Sida och regering går ut med underlag behövs tid och energi att analysera till exempel regleringsbrev, det hjälper vi våra medlemmar med. Och resultatet ligger öppet på vår webb även för andra intresserade.

– Civilsamhället är vana vid att koka soppa på spik. Alla jobbar i en föränderlig kontext hela tiden, och vi tycker inte att anslag aldrig kan förändras. Men nu går det väldigt fort och det har varit otydligt. Med en annan framförhållning och en konsekvensanalys, så hade den här processen kunnat gå på ett bättre sätt. Nu är det mycket som raseras.

Forrige artikel Oppositionen om regeringens klimatplan: Inte seriöst Oppositionen om regeringens klimatplan: Inte seriöst Næste artikel Utredare går emot Tidöavtalet – vill inte se nationell stödlinje Utredare går emot Tidöavtalet – vill inte se nationell stödlinje
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.