Slovakiens premiärminister skjuten – ”tror han överlever”

Slovakiens premiärminister Robert Fico har skjutits, rapporterar slovakiska och internationella medier. Under onsdagen har han opererats under flera timmar.

Robert Fico har skjutits efter ett regeringsmöte i den slovakiska staden Handlová. Det bekräftar flera regeringsföreträdare för medier.

Slovakiens premiärminister sköts på nära håll och träffades i magen. Han fördes därefter till sjukhus med helikopter. Den misstänkta gärningsmannen, en man i 70-årsåldern, greps omedelbart av polisen.

Landets president Zuzana Čaputová fördömer attacken i ett inlägg på Facebook.

”Jag är i chock. Jag önskar Robert Fico mycket styrka i detta kritiska ögonblick för att återhämta sig från attacken”, skriver hon.

Robert Fico valdes till premiärminister i Slovakien hösten 2023. Han hade då tidigare varit premiärminister under tre mandatperioder.

Fico har kritiserats för att vara ryssvänlig och lovade bland annat inför valet i oktober att slopa Slovakiens militära stöd till Ukraina.

”Tror han överlever”

Det slovakiska regeringskansliet sade i ett uttalande att Robert Ficos skador bedöms vara livshotande och att de kommande timmarna skulle bli avgörande.

Vid 22-tiden på onsdagen sade den biträdande premiärministern Tomas Taraba att Fico hade opererats i timmar och att hans skador inte längre var livshotande.

– I slutändan tror jag att han överlever, sade Taraba till BBC.

Attack mot demokratin

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttryckte sitt stöd till Fico efter attacken:

”Den här typen av våldshandlingar har ingen plats i vårt samhälle och undergräver demokratin”, sade von der Leyen i ett inlägg på X.

Statsminister Ulf Kristersson beskriver dådet som en attack mot det demokratiska samhället.

”Mina tankar är med Robert och hans familj”, skrev Kristersson på X.

Forrige artikel Förra rikspolischefen misstänkt efter Löfvings död Næste artikel Hela havet stormar när Moderaterna möblerar om Hela havet stormar när Moderaterna möblerar om
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.